Vrijwilligers voeren campagne voor GeenPeil
NOS Nieuws

Wilders gaat nee-campagne voeren voor referendum

PVV-leider Geert Wilders noemt het "geweldig" dat GeenPeil de benodigde handtekeningen heeft om een referendum af te dwingen over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie.

Wilders zal in de aanloop naar het referendum campagne voeren voor een nee-stem. Hij wil bereiken dat zo veel mogelijk mensen zich tegen het verdrag uitspreken.

"Het referendum is de stem van het volk. Democratischer wordt het niet. Het is een fikse tik op de neus van het nepparlement. Kortom: geweldig!", aldus de PVV-leider.

Verdrag

Het associatieverdrag beoogt meer politieke en economische samenwerking tussen de EU en Kiev. Het verdrag is al getekend door Oekraïne en alle lidstaten van de EU, waaronder Nederland. Ook de Tweede Kamer en de Eerste Kamer hebben ermee ingestemd.

Een volmondig "nee" betekent niet automatisch dat de wet wordt teruggedraaid. Het referendum is raadgevend en de Tweede Kamer kan de uitkomst naast zich neerleggen.

GeenPeil

GeenPeil is een initiatief van het weblog GeenStijl, en de organisaties Burgercomité EU en het Forum voor Democratie. Het comité maakte vandaag bekend dat het veel meer handtekeningen heeft binnengehaald dan nodig is voor een referendum. De Kiesraad moet nog wel van minimaal 300.000 handtekeningen de geldigheid vaststellen.

Wilders is niet de enige politicus die blij is met het resultaat van GeenPeil. SP-leider Emile Roemer ‏vindt het "mooi dat Nederland zich kan gaan uitspreken over het EU-verdrag!". Net als de PVV stemde de SP tegen het verdrag.

Tweede Kamerlid Michiel Servaes (PvdA) spreekt op Twitter van een "knappe prestatie". Kees Verhoeven (D66) sluit zich daarbij aan. "Laat dat referendum maar komen!", schrijft het Kamerlid.

Vanuit het buitenland komen ook complimenten voor GeenPeil. Nigel Farage, de leider van de Britse eurosceptische partij UKIP zegt "Felicitaties voor de toegewijde democratische burgers die dit dappere initiatief hebben georganiseerd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl