liveblog
NOS NieuwsAangepast

EU-top: 1 miljard voor betere opvang vluchtelingen in de regio

liveblog gesloten

Einde liveblog

Hierbij beëindigen we het liveblog. Volg de rest van de berichtgeving via nos.nl

Rutte: geld voor kleding en voedsel

De 1 miljard euro die beschikbaar wordt gesteld voor betere opvang van vluchtelingen in de buurlanden van Syrië is onder meer bedoeld voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en vluchtelingenorganisatie UNHCR, zei EU-president Donald Tusk na afloop van de top.

Premier Rutte zei dat er met name voedsel en kleding moeten worden gekocht. "Vooral omdat de winter eraan komt.''

Merkel: constructieve top

De Duitse bondskanselier Merkel sprak na afloop van een "belangrijke, en zeer constructieve top". "Het is geen allesomvattend plan wat er ligt, maar we hebben belangrijke stappen gemaakt".

Merkel zei verder dat er algemene overeenstemming is bij de regeringsleiders dat er een gezamenlijk Europees beleid moet komen. Dat moet nog verder worden uitgewerkt, voor nu zijn de volgende concrete besluiten genomen:

Er gaat 1 miljard vanuit de EU naar Jordanië, Libanon en Turkije om de situatie in de vluchtelingenkampen daar te verbeteren. Zo hoopt de EU de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen. Daarnaast komen er zogenoemde 'hotspots' in Griekenland en Italië, en eventueel ook in Bulgarije - waar vluchtelingen zich moeten registreren. Vanuit daar wordt dan hun asielprocedure in gang gezet.

Top afgelopen

Het is afgelopen, meldt de woordvoerder van Tusk, voorzitter van de Europese Raad. Zometeen persconferenties van afzonderlijke regeringsleiders.

Laatste lezing van de tekst?

Regeringsleiders mogen nog een laatste keer naar de slotverklaring kijken.

Toch niet afgelopen?

Volgens de woordvoerder van Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, is het toch nog niet afgelopen.

Eerste auto's

De eerste auto's komen aan om de regeringsleiders op te pikken. Het lijkt nu snel afgelopen te zijn.

De eerste auto's arriveren

Tweede ronde?

Verschillende geluiden over het verloop van de top. Het zou nu snel afgelopen zijn, anderen denken dat het nog wel even kan duren.

Blijven Hongarije en Slowakije dwarsliggen?

Grote vraag is of Slowakije en Hongarije - die gisteren een verplichte herverdeling van vluchtelingen in de maag kregen gesplitst - nu willen meewerken aan de toekomst van het Europese asielbeleid. In tegenstelling tot gisteren is er nu wel unanimiteit nodig.

Correspondent Arjan Noorlander: "Iedereen moet meedoen, ook landen die boos zijn over gisteren. Maar de onderwerpen die nu op tafel liggen, een betere bewaking van de Europese grenzen en aanpak in de regio, zijn wel minder controversieel".

Merkel leest Orban de les

De Zweedse radio meldt dat Merkel Orban een flinke uitbrander heeft gegeven.

Oorlogsmisdadigers onder Syrische vluchtelingen?

Het is vrijwel onmogelijk om erachter te komen of er oorlogsmisdadigers onder de Syrische vluchtelingen zijn”, zegt strafrechtdeskundige Joris van Wijk van de Vrije Universiteit in Nieuwsuur.Volgens hem kunnen opsporingsdiensten niet bepalen of de vluchtelingen de waarheid spreken over hun verleden.

Zijn er oorlogsmisdadigers onder de vluchtelingen?

Minister Koenders: vluchtelingencrisis grootste test voor Europa

Volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken is de vluchtelingencrisis de grootste test voor de EU sinds de oprichting. Hij vindt dat er wereldwijd te laat is gereageerd op de crisis ondanks eerdere waarschuwingen van onder meer de VN. "We zijn teveel op onszelf gericht geweest". Dat burgers vertrouwen houden in Europa, is volgens Koenders het belangrijkst.

'Het belangrijkste is dat de burger vertrouwen houdt in Europa"

'Emotie staat besluitvorming in de weg'

Bij de vluchtelingencrisis spelen emoties een veel grotere rol dan bij andere Europese dossiers, zegt correspondent Arjan Noorlander. "Het besluit van Duitsland om de grenzen open te gooien voor Syriërs, was een emotioneel besluit. Later ook de oproep van Merkel om hulp bij de enorme toestroom naar Duitsland. Daar reageerden andere landen ook weer emotioneel op". Volgens Noorlander kunnen deze emoties besluitvorming in de weg staan.

"Je ziet veel emotie in minder ratio"

'We doen ons best om verplichte quota tegen te gaan'

In Brussel vergaderen de EU-leiders over de vluchtelingenproblematiek. Slowakije stapt naar de rechter om de verplichte herverdeling van vluchtelingen aan te vechten.

'We doen ons best om verplichte quota tegen te gaan'

Hongarije plaatst nog een hek

De Hongaarse premier Orban is deze week begonnen met het plaatsen van nóg een hek - dit keer aan de grens met Kroatië. Orban dreigt die grens hermetisch af te sluiten. Zoals ie eerder al deed met de Hongaars-Servische grens. Een verslag van correspondent Marcel van der Steen.

'Het hek is niet oplossing, maar het probleem'

Regeringsleiders aan het diner

Regeringsleiders gaan nu eten. Daarna begint de vergadering.

Consternatie

Er is even wat consternatie in het perscentrum bij de EU-top in Brussel. Met veel kabaal vloog er net iets over het gebouw vol met regeringsleiders.

Journalisten in het perscentrum

Journalisten doen verslag van de top

'Het is geen misdrijf om asiel te zoeken'

"Mensen die vluchten voor het geweld van Assad of van IS laten zich niet tegenhouden door hekken of muren. Het is geen misdrijf om asiel te zoeken. Daarom moeten we de vluchtelingencrisis zorgvuldig coördineren". Dat zegt de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz.

Hoe krijgen we vluchtelingen de winter door

Volgens correspondent Arjan Noorlander focussen de regeringsleiders zich nu vooral op de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat vluchtelingen zo goed mogelijk de winter doorkomen? Europa wil een miljard euro uittrekken voor hulp in de regio.

Verder hopen de regeringsleiders dat de landen die gisteren tegen de verplichte herverdeling stemden, daar vanavond geen groot nummer van gaan maken. Slowakije kondigde aan naar de rechter te stappen om die verplichte herverdeling aan te vechten. "Maar ze maken weinig kans. Slowakije zal die vluchtelingen toch moeten opvangen."

"Slowakije zal gewoon 1500 vluchtelingen moeten opnemen"

Vluchtelingen blijven komen

Ondertussen houdt de vluchtelingenstroom aan. In Kroatië arriveerden ook vandaag weer duizenden vluchtelingen. Vanaf verschillende locaties werden ze met de bus of trein naar de noordelijke grenzen vervoerd. Ook de Oostenrijkse politie meldt dat er daar weer een grote groepen vluchtelingen zijn aangekomen.

Vluchtelingenstroom houdt aan

'Nederland geeft 110 miljoen extra'

Nederland geeft een extra bedrag van 110 miljoen euro voor opvang van vluchtelingen in de regio. Dat bedrag komt bovenop de 200 miljoen die Nederland al gaf.

Hollande: Europese waarden accepteren

Landen die de Europese waarden niet respecteren moeten zich afvragen of ze wel in de EU thuis horen. Zegt de Franse president Hollande.

Hongaarse premier Orban: we moeten onze grens bewaken

De Hongaarse premier Orban zegt dat hij Europese wetgeving uitvoert. "We moeten ons aan Schengen houden. Er zijn regels. We moeten onze grens bewaken. Als Griekenland zijn grens niet kan bewaken, moeten we ze helpen."

Timmermans: er moet miljardenpot komen

Eurocommissaris Timmermans wil dat er een vanavond een miljardenpot komt voor de opvang vluchtelingen in regio.

'Slowaakse premier moet uit partij'

Diederik Samsom wil de Slowaakse premier Fico uit de Partij van de Europese Sociaaldemocraten (PES) zetten. "We moeten afscheid nemen." De Slowaakse premier liet gisteren weten dat hij niet van plan is om vluchtelingen op te nemen, en naar de rechter te stappen om de verplichte herverdeling van vluchtelingen aan te vechten.

Rutte aangekomen in Brussel

Premier Rutte is aangekomen in Brussel. Hij zei dat het er vandaag op de top vooral om gaat hoe je op korte termijn de situatie in Syrie kunt stabiliseren, en hoe je de situatie in de vluchtelingenkampen in de regio kunt verbeteren. "Nederland doet al veel meer dan gemiddeld, maar er zijn landen die meer kunnen doen". Volgens Rutte is er veel geld nodig. "Maar we hebben het niet over miljarden".

'Uiteindelijk moeten we wel besluiten nemen'

Druk op regeringsleiders is groot

De druk op de Europese leiders om met een antwoord op de vluchtelingencrisis te komen, is groot.

Onderwerpen die vanavond op de top aan bod komen: gezamenlijke controle aan de buitengrenzen van Europa, instellen van zogenoemde 'hotspots': opvangkampen aan de grenzen van Europa, herziening van het Dublin-systeem, verbetering van de omstandigheden in vluchtelingenkampen in de regio.

Juncker: het is tijd voor actie

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker voorafgaand aan de top: "Het is tijd voor verdere, duidelijke en gecoördineerde actie van de Europese Unie en alle lidstaten".

Tusk: extra geld naar regio

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk wil vandaag beslissen over extra geld voor vluchtelingenkampen in de regio en betere grensbewaking van de EU.

Rutte optimistisch over top

Premier Rutte is optimistisch over de vluchtelingentop van vanavond. Voor zijn vertrek zie hij dat hij namens Nederland de boodschap zal overbrengen dat het herverdelen van asielzoekers niet voldoende is. "We moeten ook praten over manieren waarop we de instroom naar Europa kunnen stoppen of in elk geval in belangrijke mate terugbrengen."

Slowakije naar rechter

Slowakije stapt naar de rechter om de verplichte herverdeling van vluchtelingen aan te vechten. De Slowaakse premier Fico zei in Brussel dat zijn land niet van plan is de vluchtelingen op te nemen.