Rutte optimistisch over vluchtelingentop Brussel

Rutte wil in Brussel ook praten over terugdringen vluchtelingenstroom

Premier Rutte is optimistisch over de vluchtelingentop van vanavond in Brussel. De regeringsleiders van de EU-lidstaten zullen daar verder praten over de vluchtelingencrisis. Rutte verwacht dat er afspraken gemaakt kunnen worden over betere opvang in de regio.

Gisteren besloot een groep Europese ministers al dat er een verplichte herverdeling van asielzoekers komt.

Rutte zei pal voor zijn vertrek naar Brussel dat hij vanavond namens Nederland de boodschap zal overbrengen dat het herverdelen van asielzoekers niet voldoende is. "We moeten ook praten over manieren waarop we de instroom naar Europa kunnen stoppen of in elk geval in belangrijke mate terugbrengen."

Het Nederlandse kabinet wil dat mensen in de regio blijven, bijvoorbeeld door te zorgen dat het daar veiliger wordt. "Zodat we mensen ook kunnen terugsturen op grond van het feit dat daar een veilige plek is."

Minder verdeeldheid

Hij is optimistisch dat daar afspraken over gemaakt kunnen worden, want op dit punt is er volgens hem minder verdeeldheid dan over een verdeelsleutel voor 120.000 vluchtelingen waar gisteren een akkoord over is gesloten.

"Ik garandeer niet dat dit vanavond allemaal gaat lukken, maar mijn waarneming tot nu toe is dat de verdeeldheid over het beperken van de toestroom minder groot is", zei Rutte.

Eerder vandaag zei hij al in een debat in de Tweede Kamer dat het langeretemijnperspectief voor veilige opvang in de regio gemakkelijker te realiseren is. Hij zei te merken dat meer landen het daarover eens zijn, "zelfs landen als Hongarije en Slowakije etcetera".

Die landen zijn tegen een verplichte herverdeling van asielzoekers over Europa, maar willen volgens Rutte wel investeren in betere opvang in de regio. "Ik ben optimistisch dat we daar vanavond een mee eind gaan komen", concludeerde Rutte.

Staatssecretaris Dijkhoff zei in het debat dat hij zich de zorgen kan voorstellen van mensen die een asielzoekerscentrum in de buurt krijgen. "Ik heb ze zelf ook gehad, toen er bij mij één in de buurt kwam. Er verandert gewoon iets. Er komen vlakbij je in de buurt heel veel mensen die je niet kent, uit landen die je misschien ook niet kent. Mensen voelen zich vaak overvallen en dat snap ik ook."

Dijkhoff snapt zorgen zorgen bij komst nieuw asielzoekerscentrum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl