De verdachten op de eerste dag van het proces in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam
NOS Nieuws

Jihadverdachten Schilderswijk voor de rechter

  • Nicole le Fever

    Verslaggever

  • Nicole le Fever

    Verslaggever

Het elektronische rolgordijn tussen de rechtszaal en de ruimte voor pers en publiek gaat omhoog. Vier verdachten zijn aanwezig bij aanvang van het jihadproces. Azzedine C.- die gezien wordt als de leider van de groep - en zijn vrouw Imane B., de jongste verdachte Oussama C. en de bekeerling Jordi de J.

Zij worden ervan verdacht deel uit te maken van een terroristisch netwerk met als basis de Haagse Schilderswijk. Een uur later voegen de 41-jarige Moussa L. en Rudolph H. zich bij het gezelschap. Drie verdachten zullen niet verschijnen, omdat ze naar Syrië zijn vertrokken. Een van hen is daar naar alle waarschijnlijkheid om het leven gekomen. Ook Hisham el O. is afwezig. Hij had eerder psychische problemen.

De tenlastelegging wordt voorgelezen. Voor twee verdachten is het de eerste keer dat ze in de rechtszaal verschijnen. Imane B., de vrouw van, zit op de eerste rij. Moussa L. komt wat later binnen. Zenuwachtig volgt hij zijn advocaat de rechtszaal in. Zij mochten hun proces net als Jordi de J. in vrijheid afwachten.

Visitaties

Drie medeverdachten zitten al een jaar vast op de terroristenafdeling. Veelvuldig hebben ze zich beklaagd over het zware regime daar. Met name de verplichte visitaties (het onderzoeken van alle lichaamsholtes) na het bezoekuur maar ook voor en na vertrek uit de gevangenis om het eigen proces bij te wonen, wordt door de verdachten als vernederend ervaren.

Of het regime kan worden versoepeld moet de staatssecretaris besluiten, meldt het OM in de rechtszaal. Het maatschappelijk klimaat staat niet toe het aantal visitaties voor de verdachten tijdens hun proces te verminderen.

Getuige-deskundige

De eerste dag van het monsterproces dat tien weken zal duren is gereserveerd voor getuige-deskundige Martijn de Koning. Hij is antropoloog en verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam. De Koning volgt de groep al jaren.

“Was u van nut voor de groep?” vraagt de rechter. "Deels wel", antwoordt De Koning, "want ik gaf hun boodschap ongeschonden door. Maar ze waren het ook met veel zaken niet eens die we schreven in analyses. Zo noemden we hun activisme weinig succesvol."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl