De situatie van vluchtelingen op Kos wordt steeds dramatischer. Het Griekse eiland wordt overspoeld door migranten, en het lukt de Griekse autoriteiten niet om de toestroom onder controle te krijgen.
In Nieuwsuur correspondent Lucas Waagmeester op Kos.
De autoriteiten op Kos zeggen dat er elke dag zo'n 600 tot 800 migranten aankomen op het eiland. Het zijn vooral Syriërs en Afghanen die via Turkije naar Europa proberen te komen.
In totaal zitten er nu ongeveer 7000 vluchtelingen op het eiland, onder wie ouderen, kinderen en baby's. Veel vluchtelingen slapen in de parken en op de boulevards. Op het eiland wonen ruim 40.000 mensen. Regelmatig breken er gevechten uit tussen de politie en migranten, maar ook tussen migranten onderling.
Voetbalstadion
Een schip heeft vandaag 1300 vluchtelingen van het eiland naar Athene gebracht. Het verlicht de situatie amper. Volgens Waagmeester is het een druppel op een hete plaat. Zo snel als de vluchtelingen naar Athene worden gebracht, zo snel komen er weer nieuwe aan op het eiland, vertelt Waagmeester.
De autoriteiten zeggen dat ze dag en nacht werken om de vluchtelingen van documenten te voorzien, waarmee ze verder kunnen reizen. Dat moet de druk op de eilanden verlichten.
In een poging de vluchtelingen te laten registreren, sloot de politie gisteren een groep van tweeduizend mensen op in een voetbalstadion. Volgens de Britse krant The Guardian besloot de politie de migranten in het stadion onder te brengen, omdat de tijdelijke opvangkampen overvol zitten.
Het stadion is nu weer leeg, zegt Waagmeester. De autoriteiten kwamen er achter dat het toch niet zo'n goed idee was om tweeduizend Afghanen en Syriërs in de brandende zon bij elkaar te zetten.'
Open grenzen
Zodra de vluchtelingen zijn geregistreerd kunnen ze verder Europa in. Sinds de komst van de linkse regering van Syriza is het migratiebeleid radicaal veranderd. Syriza strijdt voor open grenzen.
Een mensenrechtenactiviste is verantwoordelijk gemaakt voor het migratiebeleid. "Er moet een open ingang zijn voor vluchtelingen om ons land binnen te komen en asiel aan te vragen. Als ze recht hebben op asiel, krijgen ze de mogelijkheid om een paspoort te ontvangen." Maar voor de meeste vluchtelingen is Griekenland een doorreisland.
'Bloedvergieten'
Op Kos blijft de steun van de landelijke overheid uit. Eerder vandaag braken opnieuw gevechten uit tussen migranten die aan het wachten waren op registratie. "Het risico op bloedvergieten is reëel", waarschuwde de burgemeester van Kos de regering.