Immigranten gevangen in een detentiecentra in Griekenland

Griekse regering wil open grenzen voor vluchtelingen

Een radicale koerswijziging in het migratiebeleid van Griekenland. De nieuwe regering van Syriza strijdt voor open grenzen en heeft een mensenrechtenactiviste verantwoordelijk gemaakt voor het migratiebeleid. De Griekse plannen kunnen grote veranderingen teweegbrengen in de migratiestromen naar Europa.

Preview: Griekenland wil open grenzen voor vluchtelingen
Griekse regering wil open grenzen voor vluchtelingen

Vanavond in Nieuwsuur een reportage van Europa-correspondent Saskia Dekkers, die ook spreekt met de nieuwe Griekse staatssecretaris van migratie: Tasia Christodoulopoulou.

Ontmoediging

Een belangrijk speerpunt van Christodoulopoulou zijn open grenzen voor vluchtelingen. Er moeten openingen komen in het beruchte hek aan de Grieks-Turkse grens. De vorige regering liet het hek, ook wel 'de muur' genoemd, bouwen met steun van de EU. Het moest gelden als ontmoediging, toch verdubbelde het aantal asielzoekers.

"Het hek heeft alleen een symbolische reden. Het heeft ons verder niet beschermd want veel mensen komen via de eilanden. Deze muur heeft niets opgelost. Er moet daarom een opening komen voor vluchtelingen zodat ze op normale wijze asiel kunnen aanvragen", zegt Christodoulopoulou.

Vrijlaten

Ook wil de nieuwe regering immigranten vrijlaten, die nu nog zitten opgesloten. De vorige regering sloot asielzoekers en immigranten in afwachting van hun asielaanvraag op in een van de twintig beruchte detentiecentra. De Verenigde Naties tikte Griekenland regelmatig op de vingers voor de 'onmenselijke behandeling' in de centra.

De nieuwe Griekse staatssecretaris heeft nu besloten om elke dag zo'n dertig mensen vrij te laten. "Het gaat hier om een experiment: het geleidelijk vrijlaten van mensen. We willen kijken hoe dit gaat en hoeveel nieuwe mensen naar Griekenland komen", aldus Christodoulopoulou.

Onaanvaardbaar

De EU bekijkt de Griekse koerswijziging met argusogen. Op het plan om de grenzen open te stellen is al verontrust gereageerd.

Maar Christodoulopoulou wil nog verder gaan. Ze wil een eerlijke verdeling van asielzoekers over de Europese landen. Een identiteitsonderzoek moet uitwijzen in welk land iemand het beste asiel kan aanvragen.

Afspraken

Nederland vindt het openstellen van de Griekse grenzen onaanvaardbaar. "Binnen Schengen zijn er afspraken gemaakt over de bewaking van de buitengrenzen van Europa. We gaan ervan uit dat Griekenland zich aan de afspraken houdt", laat het ministerie van Veiligheid en Justitie in een reactie weten.

Volgende week donderdag zal Griekenland zijn voorstellen presenteren in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl