Honderden migranten in Hongaarse stationstunnels
Ze domineren op veel plekken het straatbeeld van de Hongaarse hoofdstad Boedapest: vluchtelingen. Ze bivakkeren op tal van openbare plekken, zoals stations. Sommigen slapen in tentjes, anderen onder een kartonnen doos.
De meeste migranten verzamelen zich in het Keleti-station; het belangrijkste metro- en treinstation van de stad. Keleti is onder meer het eindpunt van treinen uit Servië. Er verblijven vooral jonge mannen uit Syrië en Afghanistan in de tunnels onder het station, maar ook vrouwen met kinderen.
Volgens Tamas Lederer, leider van de organisatie die de migranten begeleidt, stranden de vluchtelingen op hun weg naar de opvangkampen in Boedapest. "Ze moeten met het openbaar vervoer naar de kampen toe. Daarvoor krijgen ze gratis tickets voor de trein." Eenmaal op het Keleti-station aangekomen, moeten ze naar een ander station om hun reis met de trein te vervolgen. "Maar het vervoer om daar te komen, is niet gratis."
Een van de migranten die in het ondergrondse metronetwerk van de stad verblijft is Azim. Hij is gevlucht uit Afghanistan. "In Afghanistan betaalde ik met een vriend 12.000 Amerikaanse dollars aan smokkelaars om ons naar Duitsland te brengen. Maar sinds we in Hongarije zijn, kunnen we hem niet meer bereiken; hij heeft zijn telefoon uitgeschakeld. We kunnen niet anders."
Voordat hij in het station belandde, sliep hij elders in de stad. "Maar het was te koud en het regende. Dus we hadden geen andere keus dan naar het Keleti-station te gaan."
Honderdduizend vluchtelingen
Samen met duizenden anderen behoort hij tot de vluchtelingen die via de Balkan naar Europa komen, op de vlucht voor oorlog en armoede in het Midden-Oosten en Afrika. Ruim honderdduizend zijn er tot dusver Hongarije binnengekomen, zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken vandaag bij de heropening van een grensovergang met buurland Servië.
Meer dan 93.000 mensen hebben in Hongarije asiel aangevraagd. De meeste asielzoekers wachten het oordeel niet af, maar reizen door naar de meer welvarende landen van Europa. Aangenomen wordt dat nog veel meer mensen de doorreis maken zonder zich te melden bij de Hongaarse autoriteiten.
Die doorreis maakt het land aantrekkelijk voor migranten. In tegenstelling tot buurlanden Kroatië en Roemenië, hoort Hongarije bij de Schengenzone. Daarbinnen is geen grenscontrole voor personen. Als ze eenmaal in Hongarije zijn, kunnen ze dus vrij doorreizen naar andere Schengenlanden.
Om de vluchtelingenstroom tegen te gaan, bouwen de Hongaren een vier meter hoog hek langs de grens met Servië. Het wordt zo'n 175 kilometer lang. Het hek is omstreden; veel landen, en ook de Europese Unie en de Verenigde Naties, hebben er kritiek op. Het hek moet eind augustus klaar zijn.