Chris Froome kende dinsdag een goede dag
NOS Wielrennen

Froome: meer respect voor mijn prestaties

Chris Froome vraagt om meer waardering voor zijn prestaties op de racefiets. De drager van de gele trui, wiens trainingsdata na een hack op straat kwamen te liggen, wordt door critici gelinkt aan doping en dat irriteert de winnaar van de tiende etappe.

"Ik benadruk opnieuw dat ik een schone renner ben en geen doping gebruik", stelde de 30-jarige Froome tegenover Britse media na zijn machtsgreep in de eerste bergetappe.

Ik snap de twijfels en de vragen wel, want deze sport heeft een geschiedenis met doping, ook met voorgaande winnaars.

Chris Froome

"Ik snap de twijfels en de vragen wel, want deze sport heeft een geschiedenis met doping, ook met voorgaande winnaars. Maar aan de andere kant moet er ook een zekere mate van respect zijn."

Hackers

Sinds Froome de Tour van 2013 op zijn naam schreef, trachten criticasters aan te tonen dat Froome verboden middelen tot zich neemt. Hackers zouden deze week de trainingsgegevens van Froome uit de computers van Team Sky 'gestolen' hebben om hun gelijk aan te tonen.

Ik word er niet boos om. Het zou een ander verhaal zijn als ik iets te verbergen had.

Chris Froome

"Ik word er niet boos om. Het zou een ander verhaal zijn als ik iets te verbergen had. Ik weet dat ik keihard heb gewerkt om zo ver te komen", aldus de kopman van Team Sky, die benadrukt dat de gegevens toch niet juist geïnterpreteerd kunnen worden. "Zonder de juiste context heb je er niets aan."

Onafhankelijke artsen

Na de huidige editie van de Tour wil Froome zich uitgebreid laten onderzoeken door onafhankelijke artsen. Met als doel erachter te komen waarom hij zo'n buitengewone sportman is. "Wat kan ik nog meer doen?" vroeg Froome zich hardop af. Hij heeft in het algemeen klassement een voorsprong van bijna drie minuten op Tejay van Garderen.

"Ik heb mijn best gedaan om als woordvoerder van het schone wielrennen op te treden. Ook heb ik suggesties aangedragen bij de internationale wielerbond, bijvoorbeeld om nachtelijke dopingcontroles te houden en vaker te testen op trainingsstages."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl