NOS Wielrennen

Froome verbaasd over afhaken concurrenten

Froome: ongelooflijk dat ze er allemaal af moesten

Als er nog twijfels waren over wie de sterkste is in de Tour de France, dan heeft Chris Froome die vandaag helemaal weggenomen. De Brit van Team Sky reed in de eerste echte bergrit alle concurrenten op een hoop. "Ik heb er bijna geen woorden voor. Het is ongelooflijk", glunderde Froome na afloop.

Nairo Quintana kreeg een minuut aan zijn broek en daarmee deed de Colombiaan het nog veruit het beste van gekende toppers. Alberto Contador verloor op de slotklim bijna drie minuten. Ook Vincenzo Nibali, de winnaar van vorig jaar, verloor Froome uit het oog.

Tejay van Garderen bleef weliswaar de nummer twee van het klassement, maar de twaalf seconden die de Amerikaan van Froome scheidden, waren na de tiende etappe uitgedijd tot 2 minuten en 52 seconden.

Froome vroeg om tempo

De etappe had dan ook niet beter kunnen verlopen voor Froome. "We hoorden op de radio dat veel grote namen moesten lossen en ik vroeg mijn ploeg om nog een beetje extra te geven. Ze reden volgens het boekje, ze hebben zo goed gereden."

Froome bleek op de slotklim zelf ook zeer goede benen te hebben. "Ik ben ontzettend blij dat ik het heb kunnen afmaken voor ze."

Chris Froome rijdt weg van de concurrentie

Ook Knaven kan het niet geloven

Froome's ploegleider Servais Knaven was enigszins verbaasd over het verloop van de etappe. Het had eigenlijk niet beter gekund. "Voor ons liep alles perfect vandaag. Dit was het scenario waar we op gehoopt hadden. Dat de andere ploegen het initiatief zouden nemen en wij onze mannen konden sparen tot het laatste deel van de berg."

Knaven had niet verwacht dat Froome zoveel tijd zou pakken en dat zelfs Quintana niet kon volgen. "Dat had ik niet verwacht. Maar ik denk dat dat meer over Froome zegt dan over Quintana. Hij was wel echt de beste vandaag."

Is de Tour, anderhalve week voor Parijs, al beslist? Knaven zegt het niet met zoveel woorden. "Maar dit is perfect. We hadden niet durven hopen dat hij zoveel tijd zou winnen. Het overstijgt alle verwachtingen."

Knaven: dit hadden we nooit verwacht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl