Tsipras

'Brussels reddingspakket moorddadig en neokoloniaal'

Terwijl de politici in Brussel zich gisternacht voorzichtig positief toonden na overleg over de Griekse schuldencrisis, waren de reacties in de Griekse media en bij Syriza-politici vandaag een stuk minder positief.

Tijdens het overleg in Brussel werden de duimschroeven aangedraaid door eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.

Europacorrespondent Saskia Dekkers is in Athene en sprak met staatssecretaris van werkgelegenheid Dimitris Stratoulis en parlementslid van Syriza en met hardliner binnen de partij, Nikos Filis.

'Brussels reddingspakket moorddadig en neokoloniaal'

Struikelblokken

Er wordt vooruitgang geboekt. Zo omschreven de politici die in Brussel onderhandelen over de Griekse schulden de gesprekken van gisteravond. Ook al is die vooruitgang minimaal.

Zo is er wel toenadering tussen Griekenland en Europa over de geëiste begrotingsdiscipline. Maar blijven de hervorming van de arbeidsmarkt en de pensioenen struikelblokken. De Europese geldschieters willen dat die regelingen worden hervormd, maar dat is volgens Tsipras niet realistisch.

Hoewel de politici in Brussel positief reageerden over de onderhandelingen, logen de krantenkoppen in Griekenland er vanochtend niet om.

Ook de reacties op het voorstel binnen de partij van Syriza zijn fors. Staatssecretaris Dimirtris Stratoulis is de man die Tsipras altijd steunt, maar staat ook bekend om zijn radicale uitspraken. Het voorstel van gisteravond vindt hij onacceptabel.

"In dit voorstel staan de bekende maatregelen van de geldschieters: nieuwe bezuinigingen op pensioenen, nieuwe bezuinigingen op salarissen, en arbeidswetten die je kan vergelijken met wetten uit sub-Sahara landen. En dan ook nog meer belastingen op de schouders van de Griekse bevolking, zonder dat er hoop is op verdere ontwikkeling of dat onze publieke schuld zal dalen. We zijn nu als een Oeganda in Europa. Dit is onacceptabel."

Het zijn geen kleine problemen in Griekenland. Ze hebben ook gevolgen voor de EU en de wereldeconomie.

Nikos Filis, parlementslid van Syriza

Ook Nikos Filis, parlementslid van Syriza vindt het voorstel onaanvaardbaar. Hij is een van de hardliners binnen de partij, die vinden dat premier Tsipras al maanden veel te toeschietelijk is naar de geldschieters.

Maar dit voorstel noemen ze zelfs gevaarlijk. "Die mentaliteit die ze ons gisteren toonden tijdens de bijeenkomst met de geldschieters toen ze het eindvoorstel op tafel legden. Europa gaat om democratie en daar past geen ultimatum", zegt Filis.

"Het Griekse probleem is niet alleen maar een klein probleem in Europa, het is een probleem dat de hele Europese economie raakt, en tevens de globale economie. We zien dat aan de betrokkenheid van de Verenigde Staten, Rusland, en China bij het vinden van een oplossing voor het Griekse probleem."

Mijn inschatting is dat de schuldeisers daarom uiteindelijk gedwongen worden hun eisen terug te trekken.

Nikos Filis, parlementslid van Syriza

Mochten de Grieken het Brusselse voorstel weigeren, dan zitten ze eind deze maand zonder geld. Maar staatssecretaris Stratoulis vermoedt dat Europa banger is voor een Grieks bankroet dan de Grieken zelf. Er bestaat in zijn ogen nog een kans dat de schuldeisers inbinden.

"Een bankroet, of een Grexit grote economische heeft grote gevolgen voor de hele wereldeconomie. De val van Lehman Brothers in 2008, een kleine bank, had al enorm veel consequenties. Mijn inschatting is dat de schuldeisers daarom uiteindelijk gedwongen worden hun eisen terug te trekken", zegt Filis.

Vrijdag komen de drie waarschijnlijk weer bij elkaar in Brussel. Morgen spreekt Tsipras het parlement toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl