Premier Tsipras en EC-voorzitter Juncker voor het overleg
NOS Nieuws

Positieve geluiden na overleg met Griekenland

Het overleg over de Griekse schuldencrisis in Brussel, dat rond 01.00 uur vannacht afliep, heeft geen concrete afspraken opgeleverd, maar de deelnemers toonden zich na afloop voorzichtig positief.

De Griekse premier Tsipras zat rond de tafel met voorzitter Juncker van de Europese Commissie en eurogroepvoorzitter Dijsselbloem, nog zonder vertegenwoordigers van het IMF en de Europese Centrale Bank. Er is vooruitgang geboekt en er wordt over enkele dagen verder gepraat, staat in een korte verklaring. Het was een "goede, constructieve bijeenkomst", staat erin.

De tijd dringt, want Griekenland moet vrijdag 300 miljoen euro aan het IMF betalen. "Geen zorgen daarover", zei premier Tsipras in Brussel. Voor het eind van de maand moet Athene nog eens 1,3 miljard aan het IMF en de Europese geldschieters overmaken en dat kunnen de Grieken niet zelfstandig opbrengen.

Positieve geluiden na overleg Griekenland

Akkoord haalbaar

Het gematigde optimisme wekt de suggestie dat een akkoord haalbaar is, zegt correspondent Arjan Noorlander. "Ik geloof dat een akkoord in zicht is", zei Tsipras dan ook na afloop van de bijeenkomst.

Toch lijkt vooral over de Griekse begroting te zijn gesproken en niet over concrete hervormingen van de Griekse arbeidsmarkt en het pensioenstelsel. Over die twee punten bestaat veel onenigheid tussen Griekenland en zijn schuldeisers.

Als er geen overeenkomst wordt gesloten kan Griekenland geen aanspraak maken op nog eens ruim 7 miljard euro aan kredieten en dreigt het land failliet te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl