Symbool van Griekenland: de Akropolis in Athene

De klok tikt voor Griekenland

Het is alweer een belangrijke week voor Griekenland. Vrijdag moeten de Grieken 300 miljoen euro aflossen aan het IMF. Dat is de kleinste aflossing van de in totaal 1,6 miljard euro die deze maand moet worden terugbetaald. Europa zou de Grieken zelfs een ultimatum hebben voorgelegd.

Lange tijd leek een vertrek van Griekenland uit de euro onmogelijk, maar steeds meer mensen zien het als een oplossing voor de zich almaar voortslepende euro-crisis in het land. Markten lijken minder bezorgd over de gevolgen die een Grieks vertrek kan opleveren, en investeerders zien zelfs voordelen.

In Nieuwsuur een verslag van het overleg vannacht in Berlijn en reacties in Brussel en van de financiële markten. Te gast is hoogleraar Arnoud Boot.

De klok tikt voor Griekenland

Solide valuta

De vice-voorzitter van het Europees Parlement, Alexander Graf Lambsdorff, zegt: "Niemand wil Griekenland in een afgrond storten, het gaat erom de eurozone te stabiliseren en betrouwbaarheid te garanderen, en dat we een solide valuta hebben. Griekenland moet daaraan meedoen. En als het daartoe niet bereid is - en of Tsipras daartoe bereid is weten we niet - dan moet Griekenland eruit."

"Een paar jaar geleden zou een Grexit volkomen onverantwoord zijn geweest. Dan zouden ook Spanje, Portugal en Ierland onderuit zijn gegaan. Maar die landen hebben de hervormingen doorgezet, en nu hebben we een Europees stabiliseringsmechanisme voor een geval als dit."

Hoop

Al maanden wordt er tussen de geldschieters en Griekenland gesteggeld over een akkoord over de herstructurering van de schuldenlast. Zonder hervormingen wordt de resterende 7,2 miljard euro uit het Europese hulpprogramma niet vrijgemaakt.

Athene moet aanstaande vrijdag met een akkoord komen over hervormingen en over de uitbetaling van de laatste bedragen van de oude leenovereenkomsten. EU-commissaris Oettinger zei gisteren in de Duitse krant Die Welt dat hij een overeenkomst met de Grieken deze week mogelijk acht.

Ook de Commissie in Brussel wil de hoop nog niet opgeven. Volgens Brussel is de samenwerking met Athene goed en is het niet aan de Commissie om deadlines te stellen. Toch meldt persbureau Bloomberg dat de EU en de geldschieters Griekenland een ultimatum hebben gesteld.

De EU, ECB en IMF zouden overwegen een laatste uitgewerkt voorstel aan Athene voor te leggen. Onduidelijk is of de Grieken daar dan nog over kunnen onderhandelen, of dat het gaat om een 'offer they can't refuse'.

Het besluit ligt nu bij de politieke leiding van Europa.

De Griekse premier Alexis Tsipras

Topberaad in Berlijn

In Berlijn was er gisteren nachtelijk beraad over Griekenland. De Duitse bondskanselier en gastvrouw Angela Merkel ontving de voornaamste kredietverleners van Griekenland: de Franse president François Hollande, hoofd IMF Christine Lagarde, voorzitter van de EU-voorzitter Jean-Claude Juncker, en de Europese Bankpresident Mario Draghi. Niet uitgenodigd was de Griekse premier Alexis Tsipras die zondag in een interview in de Franse krant Le Monde nog zei dat Europa, het IMF en de ECB absurde eisen stellen.

De Griekse regering heeft gisteravond een uitgebreid voorstel gestuurd naar de schuldeisers met realistische hervormingen om Griekenland uit de crisis te halen. Tsipras roept de Europese leiders op om dat plan te accepteren zodat eindelijk een regeling over de Griekse schuldenproblematiek gesloten kan worden. “Het besluit ligt nu bij de politieke leiding van Europa”, aldus de Griekse premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl