Rutte wil niets zeggen over topoverleg Griekenland
Premier Rutte wil niet vertellen wat hij weet van het topoverleg gisteravond in Berlijn over Griekenland. "Ik meen ongeveer te weten wat er gisteravond is besproken. Maar ik voel me niet gerechtigd daar mededelingen over te doen omdat de deelnemers dat zelf ook niet doen", zegt Rutte.
D66, CDA en PVV in de Tweede Kamer willen weten wat er is besproken en waarom minister Dijsselbloem niet bij dat overleg met Merkel, Hollande, het IMF en de ECB was. Dijsselbloem is immers voorzitter van de Eurogroep, de Europese landen die de euro als munt hebben.
D66-leider Pechtold: "Ik wil gewoon antwoord. Waarom was Dijsselbloem daar niet en wat is er besproken?"
Schiet niet op
Rutte houdt vol dat er niets bijzonders is gebeurd waar Nederland wordt buitengehouden. "Er zijn met Griekenland al maanden gesprekken gaande en dat schiet niet heel erg op. Iedereen probeert zijn steentje bij te dragen. Dat heb ik nog gedaan in Riga en de minister van Financiën spreekt ook regelmatig met allerlei lieden."
De oppositie wil toch weten of er achter de schermen een ultimatum wordt gesteld aan Griekenland, zoals sommige buitenlandse media melden. "Want dat het zomaar een gesprek was gelooft inmiddels niemand meer", zegt CDA-leider Buma.
Geld terug
Volgens Rutte is het niet in het belang van het proces als hij meer openbaar zou maken dan Merkel of Hollande. Ook na het debat wil hij geen antwoord geven op de vraag of er misschien nog meer geld naar Griekenland moet. "Denkt u dat het helpt, als ik daar nu wat over zeg?"
Rutte benadrukt dat de ervaring uit het verleden is dat landen hun schulden terugbetalen, omdat ze anders in een financieel niemandsland terechtkomen. "Als ze dat niet doen kunnen ze nooit meer ergens geld lenen." Ook Dijsselbloem zegt dat de eis dat Griekenland de schulden terugbetaalt blijft staan.
Vrijdag moet Griekenland 300 miljoen schuld aflossen aan het IMF van in totaal 1,6 miljard euro deze maand. Dan moet de Griekse regering ook met een hervormingsplan komen dat voor de andere Europese landen acceptabel is. Rutte en Dijsselbloem willen niet speculeren over een eventueel faillissement.