Het Bundeskanzleramt in Berlijn, waar Angela Merkel topberaad hield over de hervormingen in Griekenland
NOS NieuwsAangepast

Europees topoverleg in Berlijn over Griekenland

Vertegenwoordigers van het IMF, de ECB en Europese leiders zijn onverwachts in Berlijn bijeengekomen om te praten over de hervormingsagenda van Griekenland. De Duitse bondskanselier Merkel sprak met onder anderen de Franse president Hollande, ECB-president Draghi, EU-voorzitter Juncker en IMF-president Lagarde.

Al maanden wordt er tussen de geldschieters en Griekenland gesteggeld over een akkoord over de herstructurering van de schuldenlast. EU-commissaris Oettinger zei vandaag in de Duitse krant Die Welt dat hij een overeenkomst met de Grieken deze week mogelijk acht.

Ultimatum

Volgens Brussel is de samenwerking met Athene goed en is het niet aan de Commissie om deadlines te stellen. Toch meldt persbureau Bloomberg dat de EU en de geldschieters Griekenland een ultimatum hebben gesteld. Ze zouden Athene een kant-en-klaar voorstel willen voorleggen.

Mogelijk is dat een reactie op een opmerking van de Griekse premier Tsipras, gisteren. In een interview in de Franse krant Le Monde zei hij dat Europa, het IMF en de ECB absurde eisen stellen. Zaterdag voerde Tsipras uitgebreid overleg met zijn ministers en mogelijk heeft dat een voorstel opgeleverd dat hij in Berlijn wil bespreken.

Cruciale dag

Het overleg luidt een belangrijke week in voor Griekenland. Vrijdag is opnieuw een cruciale dag voor Athene. Dan moeten de Grieken 300 miljoen euro aflossen aan het IMF. Dat is de kleinste aflossing van de in totaal 1,6 miljard euro die deze maand moet worden terugbetaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl