Windmolens in Frankrijk

Energie-Unie: Europa wil wel, maar het lukt nog niet

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever en coördinator buitenland

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever en coördinator buitenland

Alle lidstaten zouden - in de voorstelling van Europa - hetzelfde energiebeleid moeten voeren, gericht op het goedkoper en schoner maken van energie voor burgers in de Europese Unie. Bovendien staat Europa sterker in onderhandelingen met energie-leveranciers, bijvoorbeeld landen in het Midden-Oosten en Rusland. Maar is een gedeelde energiepolitiek wel haalbaar? De onderlinge verschillen tussen de lidstaten zijn groot, soms zo groot dat een gemeenschappelijk beleid volgens experts toekomstmuziek is.

Nieuwsuur nam de proef op de som en bekijkt hoe Frankrijk, Duitsland en Polen hun energiebeleid invullen. Vandaag deel I in onze driedelige serie: Frankrijk.

Energie-unie: Europa wil wel, maar het lukt nog niet

Kernenergie

De Fransen zijn pioniers op het gebied van de kernenergie. Binnen Europa telt Frankrijk de meeste kerncentrales en de Fransen zijn koploper op het gebied nucleaire van technologie en ontwikkeling. Niet alleen in eigen land, ook in het buitenland spelen de Fransen een leidende rol.

Ze beschikken over expertise en expansiedrift. Kernenergie is Frankrijks nationale trots. Maar de centrales worden ouder, sommige installaties naderen zelfs de maximale levensduur van veertig jaar. Door een reeks incidenten in diverse centrales staat de betrouwbaarheid en veiligheid ter discussie.

Politiek debat

De afgelopen maanden woedt er in de Franse politiek een felle discussie over het energievraagstuk. Minister van Energie, Ségolène Royal, loodste onlangs een omstreden wet door de Franse Assemblee. In de wet, die nog goedgekeurd moet worden in de Senaat, staat dat er minder energie uit kerncentrales zou moeten komen en dat er meer gebruik zou moeten worden gemaakt van alternatieve, nieuwe energiebronnen zoals windenergie, zonne-energie en waterkracht.

Het aandeel kernenergie moet daarbij omlaag van 75 procent naar 50 procent. Het zou een revolutie betekenen in het land waar de lobby van de kernenergie het sterkst is. Maar de verandering gaat niet zonder slag of stoot.

Hoewel de Franse bevolking open staat voor de overschakeling op duurzame energie, liggen alle voorstellen die pleiten voor verandering toch gevoelig. Onlangs publiceerde de Franse krant Le Monde een uitgelekt rapport van onderzoeksinstituut Ademe. Het rapport stelt dat Frankrijk voor 2050 alle energie uit duurzame bronnen zou kunnen produceren. Dit zou goedkoper zijn dan kernenergie.

Preview: Energie-unie: Frankrijk
  • Nieuwsuur
    Ook in Frankrijk wordt op beperkte schaal tegen kernenergie geprotetsteerd, zoals hier bij de centrale van Fessenheim in de Elzas.
  • Nieuwsuur
    De kerncentrale van Fessenheim in de Elzas is een van de kerncentrales in Frankrijk die regelmatig storingen vertonen.

Fessenheim

Precies vier jaar na de ramp met de kerncentrale in Fukushima is er in Frankrijk gedemonstreerd voor de sluiting van de oudste centrale in Fessenheim. Demonstranten vanuit heel Frankrijk en van over de grens, maken zich zorgen over hun veiligheid. Maar de werknemers van de centrale en de burgemeester van Fessenheim zijn pertinent tegen de sluiting. De strijd in Fessenheim symboliseert de discussie in Frankrijk in het groot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl