Gezicht van Srebrenica hoorde nieuws in Spanje
Vandaag besliste het gerechtshof in Arnhem dat oud-Dutchbatcommandant Thom Karremans niet wordt vervolgd voor genocide. Maar waar is de 66-jarige Karremans eigenlijk?
De man die de verpersoonlijking van het Srebrenica-drama is geworden, is uitgeweken naar Spanje. Daar slijt de inmiddels gepensioneerde kolonel buiten dienst zijn dagen en hoorde hij de beslissing van het hof van zijn advocaat Knoops.
Als luitenant-kolonel was Karremans de commandant van Dutchbat III, de Nederlandse VN-militairen die in de moslimenclave in juli 1995 onder de voet werden gelopen door de Servische militairen van generaal Ratko Mladic. Karremans heeft gezegd zich moreel, maar niet strafrechtelijk verantwoordelijk te achten voor het drama.
"Roepende in de woestijn"
In een interview met Nieuwsuur in 2011 zei hij al een maand voor de val van Srebrenica gewaarschuwd te hebben dat de missie onuitvoerbaar was, maar dat hij "een roepende in de woestijn" was. Hij zei ook dat hij niet had voorzien dat er zoveel moslims zouden worden gedood.
Die bewering werd later tegengesproken door de toenmalige Dutchbat-arts Ger Kremers in een uitzending van KRO Profiel. Karremans probeerde die uitzending te verbieden. Hij bleef ook bij zijn uitspraak dat hij het niet wist. Dat verklaarde hij ook in 2002 tegenover een parlementaire enquêtecommissie naar Srebrenica, na de val van het tweede kabinet-Kok.
De Serviërs voerden zo'n 8000 mannen en jongens af. Op beelden die symbolisch zijn geworden voor het drama is te zien dat Karremans het glas heft met Mladic. Karremans opmerking "Don't shoot the piano player" ging de wereld over.
Scheiding
Toch lijkt de oud-commandant nog respect te genieten onder Nederlandse oud-blauwhelmen die deel uitmaakten van de VN-vredesmacht UNPROFOR. Onlangs werd hij door voormalig Dutchbatters met applaus ontvangen bij de rechtszaal in Arnhem.
De relatie met zijn vroegere superieur, oud-legerbevelhebber Hans Couzy, is bekoeld. Waar bevelhebber Couzy in 1994 Karremans nog de juiste man op de juiste plaats noemde, verklaarde diezelfde Couzy in een interview met het AD in 2011 dat Karremans eigenlijk niet op zijn plek was in Srebrenica omdat hij in scheiding lag.
Couzy zei dat hij Karremans niet naar de burgeroorlog in Joegoslavië had gestuurd als hij dat geweten had.
Karremans noemde het natrappen en een dolk in de rug. "Het zou Couzy sieren als hij excuses zou aanbieden", zei Karremans.