Oud-Dutchbatters ontvangen Karremans met applaus
Het gerechtshof in Arnhem buigt zich vandaag over de vraag of er toch een strafzaak moet komen tegen oud-Dutchbatcommandant Thom Karremans. Het OM besloot eerder Karremans niet te vervolgen, maar nabestaanden van slachtoffers van Srebrenica leggen zich daar niet bij neer.
Bij aankomst bij het gerechtshof werd Karremans door een groep van zo'n twintig oud-Dutchbatters met applaus ontvangen.
De oud-Dutchbatters hebben gemengde gevoelens over de zaak. Aan de ene kant vinden ze het onterecht dat Karremans en zijn twee naaste medewerkers mogelijk terecht moeten staan, aan de andere kant kan een proces ook helpen om de waarheid boven tafel te krijgen, zeggen de veteranen.
Het OM vond eerder dat er onvoldoende houvast was om tot een strafzaak over te gaan. Het kwam tot de conclusie dat Karremans onderdeel heeft uitgemaakt van de deportatie van moslimmannen uit Srebrenica in 1995, maar dat hij niet kon weten dat de mannen daarna vermoord zouden worden door de Bosnische Serviërs.
Nabestaanden van enkele van de 8000 slachtoffers willen dat Karremans en twee andere leidinggevenden alsnog strafrechtelijk wordt vervolgd. Ze houden hen medeverantwoordelijk voor de dood van hun mannen, broers en vaders.
Er is voor zover bekend geen nieuw bewijs, maar er zijn inmiddels wel andere uitspraken geweest. Een rechter in Den Haag heeft gezegd dat Dutchbat geen medewerking had mogen verlenen aan de deportatie. Mogelijk laten de rechters in Arnhem dergelijke uitspraken meewegen, maar dat wordt pas duidelijk bij de uitspraak, over zes weken.
Gisteren kreeg Karremans al steun uit onverwachte hoek. De politiek leider van de Bosnische Serviërs in 1995, Radovan Karadzic, zei dat hij niet wist dat de moslims vermoord zouden worden, dat dat onder leiding van oud-generaal Ratko Mladic gebeurde. Karremans kan volgens hem daarom niet verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van de moslims.
Verklaring
De zitting van het hof duurt naar verwachting de hele dag. Aan het eind van de zitting zal Karremans een verklaring afleggen.
Mocht het hof besluiten dat er toch een strafzaak komt tegen Karremans, dan zal diens advocaat Geert-Jan Knoops ervoor pleiten de politiek verantwoordelijken op te roepen voor die zaak. Dat zijn in ieder geval de toenmalige minister van Defensie Joris Voorhoeve en oud-premier Wim Kok. Die zullen dan onder ede moeten verklaren wat er precies is gebeurd in Srebrenica en wat er in het torentje en het kabinetsberaad over de rol van Dutchbat is gezegd.