Het koninklijk gezelschap vaart met een oranje fluisterboot op Koningsdag langs het publiek in de Dordtse binnenhavens
NOS Nieuws

Wat was er nou zo nieuw aan Koningsdag 'nieuwe stijl'?

Geen koekhappen en andere oud-Hollandse spelletjes, maar een Grande Parade en ondernemers die lokale producten presenteren aan de koning. Het was vandaag in Dordrecht de eerste Koningsdag 'nieuwe stijl'. Wat was er zo nieuw? En hoe is dat bevallen? Vijf vragen aan koningshuis-verslaggevers Kysia Hekster en Menno Reemeijer.

Wat het volgens jou ook echt een Koningsdag 'nieuwe stijl'?

"Het was zeker anders dan vorige jaren. Maar we weten niet of dit een blauwdruk voor de toekomst is", zegt Hekster. "Wat wel zo blijft is dat de koning maar één stad bezoekt en dat er een Grande Parade is. In Dordrecht lag het door het water en de binnenvaart voor de hand dat die uit schepen bestond. Maar in een stad als Gouda kan dat wel eens iets met kaas worden bijvoorbeeld."

"Dat klopt", zegt Reemeijer. "Willem-Alexander wil dat de stad die hij bezoekt vooral de nadruk legt op waar ze goed in zijn. Niet meer alleen het verenigingsleven, zoals in het verleden veel gebeurde, staat centraal, maar veel meer de economische lading."

Wat vond het publiek daarvan?

"De meningen verschillen nogal. Sommige mensen vonden het mooi en chique, andere noemden het saai en afstandelijk. Het eerste uur was er minder interactie tussen de koning en het publiek dan voorheen. Dat veranderde later op de dag toen de koning meer door de stad liep en er handen werden geschud", zegt Hekster.

Publiek Dordrecht verdeeld over Koningsdag 'nieuwe stijl'

Reemeijer: "Ik heb vooral enthousiaste mensen gezien, maar er waren stukken op de route waar het publiek niet dicht bij het koninklijk gezelschap kon komen, zoals bij het Hof van Nederland en de Grande Parade. Aan de andere kant zag je vroeger ook niet alles. Als het gezelschap voorbij liep, dan zag je ook niet meer wat er zich vijftig meter verder afspeelde."

Was er toch ook nog sprake van traditie?

"Traditie moet je niet alleen zien in de vorm waarin Koningsdag gevierd wordt", zegt Hekster. "Het gaat vooral om de gedachte erachter. Koningsdag is een feestdag van nationale eenheid. De koning is daar het symbool van. De vorm is met iedere koning of koningin weer anders. Beatrix deed het anders dan Juliana, dus het is niet gek dat Willem-Alexander het ook weer anders aanpakt. In de rest van het land is er overigens weinig veranderd: daar zijn nog steeds feesten en vrijmarkten."

Reemeijer: "Er zaten wel oude elementen in, zoals het handjes schudden en de optredens. Maar alles is wat opgefrist. Zo waren er dj's en er werd meer gedanst. Het is wat hipper allemaal. Er is een nieuwe generatie die blijkbaar van een wat vlottere aanpak houdt."

De prinsesjes waren erbij? Hoort dit bij hun opleiding?

Hekster: "Die begint al bij de geboorte. En Amalia is zich er al heel bewust van dat ze koningin gaat worden. Zo vroeg ze al bij de inhuldiging van Willem-Alexander, ze was toen negen, hoelang hij koning zou blijven. Dat maakt wel duidelijk dat ze er veel mee bezig is."

"We verwachten het ook een beetje van het koningshuis", zegt Reemeijer. "We willen ze natuurlijk ook zien. Denk aan de beelden van de prinsjes op het bordes van Paleis Soestdijk tijdens het defilé toen Juliana nog koningin was. Mensen hebben daar behoefte aan, die willen de kinderen zien opgroeien. Aan de andere kant moeten de prinsesjes ook wennen aan grote evenementen."

Verslaggever Kysia Hekster in actie op de Dam tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander

Beatrix was afwezig. Was dat merkbaar?

"Dat is eigenlijk niet anders dan in het verleden", zegt Hekster. "Toen Juliana aftrad, ging ze ook niet meer mee met Beatrix op Koninginnedag. Dat komt vooral voort uit de gedachte dat ze mag genieten van haar welverdiende pensioen. Zo denken overigens veel Nederlanders er over, blijkt uit een enquête die we hebben gehouden."

Reemeijer: "Daarnaast wordt Beatrix ook niet gemist, omdat er een nieuwe generatie is die het goed doet. Er is iets nieuws voor in de plaats gekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl