Koningsdag in Dordrecht afgesloten met muziekspektakel
Koning Willem-Alexander heeft op het Statenplein in Dordrecht de stad bedankt voor een "ongelofelijke dag", die een mix was van "continuïteit en vernieuwing". “Jullie hebben de lat heel hoog gelegd”, zei de koning.
Het koninklijk gezelschap nam even na 14.00 uur afscheid van Dordrecht. Het programma, dat tot 13.15 uur was gepland, was toen al flink uitgelopen.
Het slotfeest met een muziek- en dansspektakel op het Statenplein werd door duizenden toeschouwers bijgewoond. Prinses Amalia zong even mee met de hit van zanger Nielson: “Ik voel me sexy als ik dans”. Net als haar zusjes Alexia en Ariane was ze bij dit laatste onderdeel van de route weer zichtbaar aanwezig. Ook dj Lucien Foort en een hiphopcollectief traden hier op.
Handtekening
De rol die Dordrecht in de geschiedenis van Nederland heeft gespeeld, kwam in het Hof opnieuw tot leven met het naspelen van de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572. Met zijn handtekening bevestigde de koning "opnieuw het verbond tussen de vrije burgers en het Koninklijk Huis in een vrij en onafhankelijk land".
Eerder hadden de Oranjes op het Scheffersplein in Dordrecht uitgebreid kennisgemaakt met typische producten uit Dordrecht en de regio. Delicatessen als Oranjelikeur, paardenworst en de Dordtse frikandel konden rekenen op koninklijke belangstelling.
Koningin Máxima nam de Amalia-viool in ontvangst die een Dordtse vioolbouwer speciaal voor de oudste dochter van het koningspaar heeft gemaakt. De koningin is betrokken bij het instrumentenfonds dat zich inzet voor kinderen in gezinnen waar geen geld is voor een instrument.
De koning kwam per elektrische bus aan op het Scheffersplein, het huidige horecaplein dat genoemd is naar de Dordtse schilder Ary Scheffer.
Bach
In de Grote Kerk luisterden de Oranjes naar een miniconcert dat in het teken stond van het Bach Festival, dat elke twee jaar in de stad wordt gehouden. Het concert was alleen voor genodigden. Onder hen waren Nederlanders die net als de koning vandaag jarig zijn.
Het koninklijk gezelschap was bij de Grote Kerk aangekomen na een vaartocht op de Dordtevaar door het historische centrum van Dordrecht.
Langs de kades van de Wolwervershaven en de Nieuwe Haven werden ze toegejuicht door het publiek. Onderweg moest de koninklijke familie even uit de boot omdat het water onder de Roobrug te hoog stond. Bij aankomst namen de koning en zijn familie even de tijd om handen te schudden en een praatje te maken met het publiek.
Koningsdag in Dordrecht begon vanochtend met een Grande Parade, een vlootschouw waaraan tientallen historische en moderne schepen meededen op een kruispunt van drie rivieren.
Het koninklijk gezelschap keek naar de vlootschouw vanaf het Groothoofd in Dordrecht. Het koningspaar had de drie prinsesjes Amalia (11), Alexia (9) en Ariane (8) meegenomen. Ook de broer van de koning, prins Constantijn, en zijn vrouw prinses Laurentien waren van de partij.
Drie neven van de koning waren meegekomen: Maurits en Marilène, Bernhard en Annette en Pieter-Christiaan en Anita. Prins Floris en prinses Aimée waren er niet, omdat de vader van Aimée is overleden. Ook prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, en prinses Mabel waren er niet bij.
Groet aan de koning
De koning kwam in Dordrecht aan met de waterbus, die werd vergezeld door zeven stoomslepers. Vlak voor aankomst was er een luchtgroet van vier historische Fokker-vliegtuigen.
De Grande Parade liet zien hoe belangrijk de scheepvaart is voor Dordrecht en de regio. Behalve historische schepen kwamen ook binnenvaartschepen, hopperzuigers, een kraan van het zeehavenbedrijf Dordrecht en een boorplatform voorbij. Op de kades van Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht had zich veel publiek verzameld om te kijken naar de vlootschouw.
Alle schepen brachten een verjaardagsgroet aan de koning.