Koning krijgt vertrouwen, maar hij moet wel inleveren
Nederland is net als vorig jaar tevreden over het koningschap van Willem-Alexander. Bijna 70 procent vindt dat hij zijn taak goed vervult. Dat blijkt uit de Koningsdag-enquête 2015 van de NOS, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. Wel vinden veel mensen dat de beloning voor de koning omlaag kan.
Ook het vertrouwen in de koning is met ruim 70 procent stabiel gebleven sinds de troonswisseling. In de drie jaar daarvoor was er nog een dip in het vertrouwen in Willem-Alexander als kroonprins.
Een ruime meerderheid (60 procent) vindt het een goede zaak dat de koning zich in zijn rol als staatshoofd vooral inzet voor de Nederlandse handel en economie. Een kwart vindt dat hij zich ook op andere onderwerpen duidelijk moet profileren en dan vooral op het gebied van integratie (44 procent) en terreurdreiging (29 procent).
De steun voor de monarchie is de afgelopen twee jaar blijven steken op ongeveer 70 procent. In 2013, het jaar van de troonswisseling, was er nog een opleving van bijna 80 procent.
Een groeiend aantal Nederlanders (bijna 25 procent) vindt het wenselijk dat de koning alleen ceremoniële taken krijgt. Vorig jaar was dat nog 18 procent. Ruim de helft van de Nederlanders (54 procent tegenover 49 procent vorig jaar) vindt ook dat Willem-Alexander het koningschap moet moderniseren, met name op het gebied van de jaarlijkse uitkering en de privileges van het Koninklijk Huis.
De beloning van het koningspaar (Willem-Alexander 823.000 euro en Máxima 326.000 euro per jaar) is te hoog, vindt ruim de helft van de ondervraagden. 37 procent heeft geen probleem met dit bedrag.
Koning Willem-Alexander en zijn moeder prinses Beatrix krijgen beiden een rapportcijfer 7,5 voor hun optreden. Koningin Máxima staat daar net als vorig jaar iets boven met een 7,8.
Meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) vindt dat het werk van Máxima als adviseur voor de Verenigde Naties op het gebied van de zogenoemde inclusieve financiering goed samengaat met haar rol als koningin naast het staatshoofd. Inclusieve financiering betekent het brede aanbod van financiële basisdiensten, zoals microfinanciering, aan klanten die buiten het bereik liggen van de traditionele financiële sector.
Prinses Amalia
Nederland vindt het niet nodig dat prinses Amalia nu al officiële taken krijgt, zoals de Belgische kroonprinses Elisabeth die heeft. Elisabeth opende op 9-jarige leeftijd een ziekenhuis. 70 procent van de Nederlanders vindt Amalia, die eind dit jaar 12 wordt, daarvoor nog te jong.
Over de vraag of de jonge prinses zelf actief mag zijn op sociale media als Twitter en Facebook zijn de meningen verdeeld. Bijna 30 procent vindt dat Amalia zich beter afzijdig kan houden van sociale media.
Een ruime meerderheid (56 procent) vindt het goed dat Amalia en haar zusjes zichtbaar aanwezig zijn op Koningsdag. 37 procent vindt het jammer dat prinses Beatrix er niet meer bij is.