Overlevenden kijken toe hoe het lichaam van een drenkeling wordt weggevoerd
NOS Nieuws

Woede en verslagenheid in Catania

De wereldpers heeft zich verzameld in de haven van Catania op Sicilië. Daar worden vanmiddag de overlevenden van het nieuwste vluchtelingendrama verwacht. Ook de burgemeester is in de haven. "De mensen hier zijn boos", zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg. "Maar ze vragen zich ook af wat er nu werkelijk gaat veranderen."

In de haven overheerst het gevoel dat Sicilië en de rest van Italië er alleen voor staan. "Deze nieuwe ramp trekt enorm de aandacht", zegt Zoutberg. "Maar de mensen hier voelen zich triest dat de rampen zich herhalen. Er is echt een gevoel van woede." Van overleg in Luxemburg, waar de problematiek met bootvluchtelingen vandaag hoog op de agenda staat, wordt dan ook niet veel verwacht.

Burgemeester Bianco van Catania heeft de EU opnieuw gevraagd om in actie te komen. "Europa moet veel meer doen", zegt hij in een gesprek met Zoutberg. Bianco wil ook onderzoeken hoe de vluchtelingenstroom in Libië, aan de andere kant van de Middellandse Zee, kan worden gestopt.

"Misschien moeten we daar kantoren gaan openen", zegt de burgemeester. Daar zouden vluchtelingen kunnen worden opgevangen en, als ze aan de voorwaarden voldoen, veilig naar Europa kunnen worden begeleid."

De vissers van Catania hebben last van het groeiende aantal bootvluchtelingen. "Wij merken dat de verkoop van onze vis eronder lijdt. Klanten zijn bang dat de vis in aanraking is geweest met de dode lichamen van migranten", zeggen ze.

Gekapseisd

Gisteren kapseisde in de Middellandse Zee een schip vol met vluchtelingen. Tientallen mensen zijn gered, maar vermoed wordt dat honderden anderen zijn verdronken. Opvarenden zeggen dat op het schip mogelijk bijna duizend mensen zaten.

Dat aantal roept vragen op bij de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Een woordvoerder in Catania zegt tegen NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel dat het onlogisch is dat zo veel mensen op één boot zitten. 'Normaal' zitten op een vissersboot niet meer dan 600 mensen.

Mogelijk heeft het hoge aantal te maken met een schaarste aan geschikte schepen. Vorige week probeerden Libische mensensmokkelaars nog om rubberboten terug te krijgen, door de Italiaanse marine onder vuur te nemen. Het zou kunnen dat het schip veel te vol zat en mede daardoor is omgeslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl