EU-buitenlandchef Federica Mogherini
NOS Nieuws

Immigratieministers ook bij EU-overleg bootvluchtelingen

Bij het EU-overleg in Luxemburg waar over de bootvluchtelingen wordt gesproken, zijn ook de Europese ministers aanwezig die over immigratie gaan. Voor Nederland is dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie, voor andere landen is dat de minister van Binnenlandse Zaken.

Ze praten er samen met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over een aanpak voor het probleem. Volgens NOS-correspondent Arjan Noorlander zijn de ministers van immigratie uitgenodigd omdat de EU echt harde besluiten wil nemen vandaag. De bedoeling is dat er aan het einde van de dag een pakket aan maatregelen ligt.

Aanpak mensensmokkel

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken herhaalde bij de start van het overleg dat alles in het werk moet worden gesteld om een nieuwe ramp met bootvluchtelingen te voorkomen. Hij pleit voor onder meer een betere aanpak van mensensmokkel, en wil dat er goed wordt gekeken naar de situatie in Libië.

We moeten dit soort vreselijke drama's voorkomen

De EU-commissaris voor Buitenlands Beleid, de Italiaanse Federica Mogherini, wil dat "de noordelijke landen van de EU ook hun steentje bijdragen in de aanpak van het probleem". Vanwege de bootramp in de Middellandse Zee afgelopen weekend, waarbij honderden vluchtelingen verdronken, zette zij het vluchtelingenprobleem opnieuw op de agenda.

Ook de Duitse bondskanselier Merkel benadrukte vandaag dat de EU-landen snel moeten handelen om meer bootrampen te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl