Kustwacht hervat zoektocht, kans op overlevenden klein
Bij daglicht is weer begonnen met het zoeken naar overlevenden van de scheepsramp op de Middellandse Zee. De kans is klein dat er nog veel mensen levend uit zee worden gehaald. De vissersboot met mogelijk 950 mensen aan boord is waarschijnlijk gezonken. Het water in de Straat van Sicilië is tot 100 meter diep.
Overlevenden hebben verteld dat veel mensen zaten opgesloten in het ruim van het schip. Dat zou ook verklaren waarom nog betrekkelijk weinig lichamen zijn gevonden. Tot nu toe zijn pas 24 lijken geborgen.
De autoriteiten hebben gezegd dat mensen zouden kunnen overleven als ze iets gevonden hebben, bijvoorbeeld een stuk hout, waar ze zich aan kunnen vasthouden om te blijven drijven. De temperatuur van het zeewater is met 17 graden betrekkelijk warm.
Moeilijke operatie
Tot nu toe zijn zo'n 50 mensen gered. Zij zijn naar Sicilië gebracht. De opvarenden komen uit Algerije, Egypte, Somalië, Nigeria en een paar andere landen.
De lijken zijn naar Malta gebracht. Daar worden vingerafdrukken en dna afgenomen voor identificatie. Daarna worden ze verdeeld over de kerkhoven van het eiland begraven in genummerde kisten.
De Italiaanse premier Renzi wil er alles aan doen om alle slachtoffers te bergen, ook al wordt dat een moeilijke operatie.
Vluchtelingentop
Daarnaast wil Renzi bijzondere actie van Europa. Vanmiddag praten de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen met elkaar in Luxemburg. Renzi wil een directere aanpak van het vluchtelingenprobleem. Hij wil dat de smokkelaars al in Libië worden opgespoord en tegengehouden, zodat de boten niet kunnen vertrekken. Daarvoor zou militair ingrijpen in Libië nodig zijn, maar dat kan volgens hem alleen onder VN-vlag. De vraag is of daarvoor een meerderheid te vinden is.
Griekenland en Italië proberen in Luxemburg de handen op elkaar te krijgen voor een aparte top over het vluchtelingenprobleem.