Hillary Clinton: First Lady, senator, minister en straks president?
NOS Nieuws

Hillary Clinton, acht jaar later

Doet Hillary Clinton mee aan de presidentsverkiezingen in 2016? Het was tot dit weekend bijna een retorische vraag. Vanaf het moment dat president Obama de verkiezingen in 2008 won, wilde iedereen van de nu 67-jarige Clinton weten of ze nog één keer een poging zou doen.

Vandaag kwam er eind aan de onzekerheid, voor zover die dus nog bestond. Met een video op haar website. Vorige keer deed ze de aankondiging ook op die manier. Sindsdien is er veel met haar gebeurd.

'In geen miljoen jaar'

Na haar nederlaag bij de Democratische voorverkiezingen in 2008 schaarde Clinton zich achter Obama, al was dat niet vanzelfsprekend na een keiharde verkiezingsstrijd waarin de twee tegenstanders elkaar niet spaarden.

Toen de verkiezingen achter de rug waren vroeg Obama tot verrassing van velen of Clinton zijn minister van Buitenlandse Zaken wilde worden. "In nog geen miljoen jaar", riep ze toen uit. Uiteindelijk wist de president haar toch over te halen en zo werd Clinton na First Lady en senator, minister.

  • EPA
    Clinton in Parijs op bezoek bij de Franse president Hollande
  • AFP
    Clinton volgt met president Obama en zijn staf de uitschakeling van Osama bin Laden
  • EPA
    Clinton en Afghaanse oud-president Karzai

In de daaropvolgende vier jaar steeg haar populariteit enorm, zowel in de VS als in het buitenland. Gevoelige conflicten probeerde ze op te lossen door met andere landen samen te werken, een benadering waarvoor ze in het buitenland werd geprezen na de acht jaar dat de VS onder George W. Bush een heel andere koers volgde.

Celebrity

Tijdens haar ministerschap werd de Libische dictator Muammar Kadhafi verdreven en steunde de VS bij de opstand in Egypte in 2011 de demonstranten op het Tahrirplein, en niet de president en bondgenoot, Hosni Mubarak. Een gedurfde beslissing. En hoewel ze er niet heel nauw bij betrokken was, werd 's werelds meest gezochte terrorist Osama bin Laden in haar termijn als minister gedood.

Bij het grote publiek werd ze als minister misschien wel het populairst door de website "Texts From Hillary". De politicus die eerder werd omschreven als koelbloedig en berekenend was nu ineens een celebrity, met humor nog wel. De beroemde zwart-wit foto waar ze met een zonnebril op naar haar Blackberry kijkt, is al bijna twee jaar haar profielfoto op Twitter.

Ik wil alleen maar slapen en sporten en reizen voor mijn plezier. En ontspannen.

Hillary Clinton

Vlak voordat haar termijn als minister eindigde, in 2013, belandde Clinton nog in het ziekenhuis. Bij een val liep ze een hersenschudding op. Twee weken later werd een bloedpropje gevonden.

De toen 65-jarige minister hield geen blijvend letsel over aan de val, maar liet wel weten enorm uit te kijken naar het moment dat ze de politiek kon verlaten. "Ik wil alleen maar slapen en sporten en reizen voor mijn plezier. En ontspannen. Het klinkt allemaal zo gewoon, maar ik heb dat allemaal niet gedaan de afgelopen twintig jaar." Maar in de afgelopen twee jaar is van haar voornemen om het rustiger aan te doen weinig terechtgekomen.

In januari moest de oud-minister voor het Congres verschijnen om haar optreden rond de aanval op het consulaat in Benghazi te verdedigen. Bij die aanval in 2012 kwamen de Amerikaanse ambassadeur en drie Amerikanen om het leven. De Republikeinen verwijten Clinton dat ze het gebouw niet goed genoeg had laten beveiligen.

Obama en Clinton houden een persconferentie over de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi

De kwestie blijft Clinton tot op de dag van vandaag achtervolgen. Vorige maand eiste een Congrescommissie inzage in de mails van de oud-minister om de aanslag in Benghazi te kunnen onderzoeken. Toen werd duidelijk dat ze in haar ambtstermijn berichten verstuurde via een eigen server en niet via haar overheidsaccount. Daardoor ontstond de indruk dat Clinton zelf wilde bepalen welke e-mails in de overheidsarchieven terecht zouden komen en welke niet.

Op Twitter schreef Clinton dat ze wil dat het Amerikaanse volk haar mails kan lezen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels gezegd alle e-mails vrij te geven die Clinton als minister via het privé-adres verstuurde. Slechtere timing bestaat er bijna niet voor een politicus met zulke torenhoge ambities als Hillary Clinton.

Kiezers weten tegenwoordig wel dat ze sterk is, nu kan ze haar gevoelige kant ook laten zien.

Anonieme bron binnen Democratische partij

'De echte Hillary'

Democratische strategen en adviseurs verwachten dat Clinton dit keer een hele andere campagne gaat voeren dan in 2007. "Tijdens die verkiezingen kwam ze soms over als stijf en weinig spontaan. "Ze zal het minder grootschalig aanpakken, kleinere bijeenkomsten organiseren en een-op-een met mensen praten, zodat de kiezers de echte Hillary zien, zoals haar vrienden en familie haar ook kennen", zegt de voormalige partijvoorzitter van de Democraten in New York, Jay Jacobs.

Ook is de kans groot dat Clinton zich tijdens haar campagne meer op vrouwen zal richten dan de vorige keer. Volgens The New York Times zette ze haar geslacht nauwelijks in tijdens de vorige verkiezingen. Dit keer pakt ze het anders aan, schrijft de krant. "Kiezers weten tegenwoordig wel dat ze sterk is, nu kan ze haar gevoelige kant ook laten zien." Zo denkt de Times dat Clinton haar rol als moeder en grootmoeder regelmatig naar voren zal laten komen in haar toespraken.

Hillary Clinton

Valkuil

In de voorverkiezingen heeft ze tot nu toe nog weinig concurrentie van andere Democraten. Verwacht wordt dat de voormalige gouverneur van Maryland, Martin O'Malley, oud-Senator Jim Webb en Bernie Sanders, senator uit Vermont, zich nog kandidaat zullen stellen.

Eén ding is zeker, van alle kandidaten bij zowel de Republikeinen als de Democraten is er niemand met zoveel ervaring als Clinton. Ze lijkt dan ook de gedoodverfde kandidaat voor de Democraten, of voor sommigen zelfs het presidentschap, te zijn.

Dat kan ook haar valkuil worden. Zoals Time Magazine schrijft, "onvermijdelijk als boodschap is een slechte boodschap, zeker als blijkt dat je helemaal niet zo onvermijdelijk bent als je dacht", verwijzend naar de onverwachte nederlaag van Clinton in 2008.

Dat is misschien ook wel waarom Clinton nu als underdog de verkiezingen in wil gaan, met een relatief kleinschalige campagne. De vraag is hoe lang de vrouw die al jaren elke dag met altijd diezelfde vraag wordt bestookt, dat volhoudt.

Het leven van Hillary Clinton in vogelvlucht

1947Hillary Diane Rodham wordt geboren in Chicago
1962Hoort dominee Martin Luther King spreken bij een kerkelijke jongerenbeweging
1965Begint studies politicologie en psychologie aan Wellesley College in Boston, een vrouwencollege
1970Trekt in bij mede-student Bill Clinton
1972Werkt voor de presidentscampagne van de Democratische senator George McGovern, die verliest van Richard Nixon
1975Hillary en Bill Clinton trouwen in Fayetteville, Arkansas
1976Gaat aan de slag bij Rose Law Firm
1978Bill Clinton wordt gekozen tot gouverneur van Arkansas
1980Dochter Chelsea Victoria wordt geboren
1991Bill Clinton kondigt aan dat hij een gooi doet naar het Witte Huis
1992Hillary verdedigt de deelname aan Bills campagne: "Ik word kennelijk geacht om thuis te blijven met koekjes en thee."
1992Bill Clinton wordt gekozen tot nieuwe president, Hillary moet de gezondheidszorg gaan hervormen, waar ze uiteindelijk niet in slaagt
1998Hillary 'stands by her man' als Bill een afzettingsprocedure moet ondergaan naar aanleiding van het Lewinsky-schandaal
2000Hillary wordt gekozen tot senator van New York
2002Ze stemt in met de Amerikaanse invasie in Irak
2007Begint campagne voor de Democratische nominatie, maar legt het in 2008 af tegen Barack Obama
2009Wordt minister van Buitenlandse Zaken onder Obama
2013Getuigt in de Senaat over de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, waarbij vier Amerikanen werden gedood
2015Kondigt tweede campagne aan voor het Witte Huis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl