Hillary Clinton op een bijeenkomt in New York over gelijkheid van vrouwen
NOS Nieuws

E-mails Hillary Clinton worden vrijgegeven

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat e-mails van Hillary Clinton vrijgeven die ze als minister verstuurde via een privé-adres hdr22@clintonemail.com. Het mailverkeer wordt toegankelijk via een website, zegt een woordvoerder van het State Department.

Voor het publiceren van de mails worden volgens de woordvoerder de regels gevolgd van de Freedom of Information Act (FOIA), de Amerikaanse wet voor het recht op informatie. Dat betekent in de praktijk dat het e-mailverkeer eerst nog wordt gecontroleerd op vertrouwelijke informatie en waar nodig gecensureerd. Het duurt waarschijnlijk nog enkele maanden voor de e-mails van Clinton kunnen worden ingezien.

Benghazi

Vorige week eiste een Congrescommissie inzage in de mails van Clinton om de aanslag op het consulaat in Benghazi in 2012 te kunnen onderzoeken. Toen werd duidelijk dat ze in haar ambtstermijn tussen 2009 en 2013 berichten verstuurde via een eigen server en niet via haar overheidsaccount. Daardoor ontstond de indruk dat Clinton zelf wilde bepalen welke e-mails in de overheidsarchieven terecht zouden komen en welke niet.

Overheidsaccount

Via Twitter liet Clinton weten dat ze wil dat het Amerikaanse volk haar e-mails kan lezen.

Inmiddels mogen ministers van president Obama alleen nog hun overheidsaccount gebruiken.

De zaak krijgt veel aandacht omdat Hillary Clinton wordt beschouwd als de belangrijkste kandidaat voor de Democraten bij de presidentsverkiezingen in 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl