NOS NieuwsAangepast

Clinton voor Congres om Benghazi

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft haar optreden rond de aanval op het consulaat in Benghazi verdedigd in een hoorzitting van de Senaat. Bij de aanval op 11 september kwamen ambassadeur Stevens en drie andere Amerikanen om het leven.

Clintons optreden was een maand geleden al gepland, maar dat werd steeds uitgesteld vanwege gezondheidsproblemen.

Na de aanval van militanten in Benghazi kwam er veel kritiek op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Uit een onderzoek kwam naar voren dat het departement volledig onvoorbereid was op de aanval. Ook was er een gebrek aan leiderschap en was er sprake van slechte coördinatie.

Instabiliteit

Clinton zei dat de aanval past in een lange geschiedenis van dergelijk geweld in de regio. Ook de instabiliteit na de revoluties in Libië en omringende landen heeft volgens haar een rol gespeeld. Clinton zei dat ze de volle verantwoordelijkheid neemt voor alle gemaakte fouten.

De Republikeinen vielen Clinton na de gebeurtenissen in Libië hard aan omdat ze het volk zou hebben misleid. Een boze Clinton wees die beschuldiging tijdens de hoorzitting ferm van de hand.

Volgens haar ligt het ministerie op koers om de veiligheid van Amerikaanse diplomatieke posten te verbeteren. Clinton zei ook dat de FBI enkele goede aanwijzingen heeft. Ze is recent bijgepraat door de directeur van de FBI, die vorige week op bezoek was in Libië. De daders van de aanslag zich zullen moeten verantwoorden, benadrukte Clinton, hoe lang dat ook gaat duren.

Laatste optreden

Het was waarschijnlijk Clintons laatste optreden als minister van Buitenlandse Zaken voor het Congres. Ze wordt opgevolgd door John Kerry.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl