'IS wordt sterker en sterker in Libië'
"Libië is één grote anarchie", zegt journalist en Afrika-kenner Gerbert van der Aa, die momenteel in het land is, in het NOS Radio 1 Journaal. Gisteren kwamen beelden naar buiten van de onthoofding van 21 koptische christenen door strijders van Islamitische Staat.
De terreurgroep heeft volop geprofiteerd van de chaos in het land. "Er zijn twee regeringen in Libië, die eigenlijk met elkaar in oorlog zijn. Geen van beide slaagt erin om enige vorm van gezag te handhaven", stelt Van der Aa. "IS wordt sterker en sterker, daar maakt iedereen zich hier ook wel zorgen om. De strijders dreigen nu ook de oude woonplaats van Kadhafi, Sirte, in te nemen en rukken steeds verder op richting de hoofdstad Tripoli."
Extremisten
Oud-dictator Muamar Kadhafi trad hard op tegen moslimextremisten, maar sinds zijn val hebben ze vrij spel gekregen, zegt Van der Aa. "Libië is eigenlijk altijd al een belangrijke rekruteringsplek geweest voor al-Qaida en andere extremistische groepen."
Het probleem is dat er twee regeringen zijn
Zo kon ook Islamitische Staat voet aan de grond krijgen. "Net als in Syrië en Irak verzamelen zich hier allerlei jihadisten uit de hele wereld. Onlangs pleegden een Tunesiër en een Sudanees een aanslag op een hotel in Tripoli."
Militaire actie?
Het is de vraag of de internationale gemeenschap moet ingrijpen. Egypte heeft in reactie op de onthoofdingen van zijn landgenoten doelen van IS in Libië gebombardeerd. En ook Italië wil ingrijpen in het land.
Volgens Van der Aa zouden veel Libiërs militaire interventie wel waarderen, maar wordt het een complexe operatie. "Het probleem is dat er dus twee regeringen zijn. De Verenigde Naties moeten dan gaan zakendoen met de regering in Tripoli, die internationaal helemaal niet wordt erkend."