De Egyptische luchtmacht heeft doelen van Islamitische Staat in Libië gebombardeerd. Volgens de militaire top in Caïro is dit het Egyptische antwoord op de moord op 21 Egyptische koptische christenen door IS. Van het bloedbad verscheen gisteravond een video op internet.

Egyptische F-16's hebben trainingskampen  en wapenopslagplaatsen van de terreurorganisatie onder vuur genomen. Ook Libische gevechtsvliegtuigen hebben vanmorgen IS-doelen aangevallen. Bij die bombardementen zouden zeker veertig militanten zijn omgekomen. 

Egyptische F-16's vertrekken

Anti-IS-coalitie

Egypte wil dat ook de door de VS geleide anti-IS-coalitie stellingen van IS in Libië gaat aanvallen. Die coalitie voert nu luchtaanvallen uit op IS-doelen in het noorden van Irak en in Syrië.  

Later vandaag zal Libië nog meer bombardementsvluchten uitvoeren, heeft de luchtmacht in Tripoli laten weten. Libië coördineert zijn militaire operatie met Egypte. 

Symboliek

Op de video van IS die gisteren op internet verscheen, is te zien hoe de Egyptische christenen met messen worden onthoofd aan de Libische kust. IS waarschuwt hiermee het christelijke Europa, zegt correspondent Sander van Hoorn: het bloed van de slachtoffers vloeit via de Middellandse Zee in de richting van Rome, zetel van het Vaticaan.

De Egyptische president Sisi tussen militairen EPA

IS wil hiermee ook een signaal afgeven aan de Italiaanse regering. Premier Renzi is vast van plan om in te grijpen in Libië, waar IS door het gebrek aan centraal gezag steeds meer voet aan de grond krijgt.

Renzi wacht op een resolutie van de VN-Veiligheidsraad en zoekt coalitiepartners om samen deze  operatie mee uit te voeren. 

STER reclame