De veerboot met de evacués uit Libië kwam afgelopen nacht aan in Sicilië EPA

Afgelopen nacht zijn tientallen Italianen vanuit Libië per boot naar Italië teruggekeerd. Ze arriveerden op het eiland Sicilië.

Premier Renzi adviseerde zijn landgenoten in Libië zaterdag om weg te gaan, omdat Libië steeds verder verscheurd raakt door extremistisch geweld. Italië spreekt liever van een veiligheidsoperatie dan van een evacuatie. 

Onder de Italianen die vannacht in Italië terugkwamen, waren zakenmensen, diplomaten en personeel van de Italiaanse oliemaatschappij ENI. Ook de ambassadeur was aan boord.

Vluchtelingenstroom

De groeiende onrust in Libië leidt ook tot een massale vluchtelingenstroom naar Italië. Afgelopen weekeinde pikte de Italiaanse kustwacht 2700 bootvluchtelingen op uit zee. Koopvaardijschepen assisteerden bij de reddingsoperatie. 

In de Italiaanse media wordt gesuggereerd dat IS de vluchtelingenstroom vanuit Libië regisseert als politiek wapen tegen Italië en de Europese Unie. De terreurorganisatie zou zo veel mogelijk mensen de zee opsturen richting Italië om Europa uit balans te brengen.   

Wonden

Recent zijn bootvluchtelingen gearriveerd met recente verwondingen op hun lichaam, meldt correspondent Rop Zoutberg. Dat kan erop wijzen dat de migranten inderdaad met geweld de zee op worden gedreven. 

Vorige week bleek al dat een groep migranten onder bedreiging van wapens tijdens een storm de oversteek naar Italië moest maken.    

Italië wil een VN-missie voor Libië op de been brengen om de situatie in het land te stabiliseren. Maar de Veiligheidsraad moet zich hier nog over uitspreken. IS krijgt steeds meer voet aan de grond in het noorden van Libië.   

STER reclame