Een boot met vluchtelingen van de Italiaanse kustwacht komt aan op Lampedusa
NOS Nieuws

'Bootvluchtelingen gedwongen tot oversteek'

De bootvluchtelingen die afgelopen dagen de oversteek naar Lampedusa hebben gemaakt, zijn daartoe gedwongen. Door het slechte weer op zee wilden de vluchtelingen niet vertrekken. Mensenhandelaren hebben ze onder bedreiging van wapens gedwongen aan boord te gaan, zeggen overlevenden tegen de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

"We wilden niet vertrekken want het was heel slecht weer op zee met harde wind en metershoge golven. Maar de handelaren hebben ons bedreigd met wapens. We hadden geen andere keuze. We zijn met vier boten vertrokken met in totaal 460 mensen onder wie ook kinderen aan boord", vertelt een overlevende in de Italiaanse krant La Repubblica.

Rubberboten

Op de Middellandse Zee zijn de afgelopen dagen naar schatting meer dan 300 mensen verdronken. Vanuit Libië vertrokken dit weekeinde grote rubberboten richting Italië. Ze kwamen in slecht weer terecht en maakten water. Toen een reddingsboot in de buurt kwam, konden er nog maar enkele mensen levend uit zee worden gehaald.

De opvarenden kwamen uit Mali, Senegal, Niger en Ivoorkust. Volgens NOS-correspondent Rop Zoutberg hebben ze 800 euro per persoon betaald. De UNHCR onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Vier verschillende boten in de problemen

Volgens verklaringen van overlevenden waren er vier schepen. "Op de eerste boot zaten ruim honderd opvarenden van wie er al zeven waren gestorven door de kou toen de Italiaanse kustwacht ze kwam redden. Op de patrouilleboot van de kustwacht zijn nog eens 22 mensen bezweken aan onderkoeling", zegt Zoutberg.

"Op de tweede en derde boot vonden ze maar negen opvarenden aan boord. Toen de boten leeg liepen en water maakten zijn waarschijnlijk meer dan 200 mensen verdronken. En dan is er nog melding van een vierde boot die waarschijnlijk in zijn geheel is gezonken met meer dan honderd mensen aan boord."

Dodelijkste route

"Dit is de grootste ramp na het drama in oktober 2013, toen in de buurt van Lampedusa meer dan 350 vluchtelingen verdronken," vertelt Zoutberg. De oversteek van de Middellandse Zee is de dodelijkste route voor bootvluchtelingen wereldwijd. Alleen al in 2014 kwamen duizenden bootvluchtelingen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl