V&D krijgt meer tijd van verhuurder
V&D krijgt meer tijd van verhuurder IEF Capital om de financiële situatie op orde te krijgen. Beide partijen zien nog mogelijkheden om de warenhuisketen overeind te houden.
Morgen zou de rechter uitspraak doen in het kort geding dat IEF had aangespannen tegen V&D. Het warenhuis wilde vier maanden geen huur betalen. IEF Capital, de eigenaar van 12 panden, was het daar in eerste instantie niet mee eens. IEF eiste dat V&D de panden zou ontruimen als het geen huur zou betalen. Toen V&D maar een deel van de huur overmaakte, stapte de verhuurder naar de rechter.
Acute problematiek
Morgen om 12.00 uur zou de rechter uitspraak doen, maar door de "acute financiële problematiek" wordt die uitspraak nu uitgesteld. IEF wil toch verder praten en ziet kansen voor V&D om structureel de kosten te verlagen. In een verklaring schrijft het bedrijf dat er meer tijd nodig is om "de langetermijnoplossingen met alle relevante partijen (vastgoedeigenaren, banken, aandeelhouders en vakbonden) te kunnen realiseren".
V&D en IEF Capital doen daarnaast een "zeer dringend beroep" op alle overige betrokkenen om maximale medewerking te verlenen aan het uitwerken van de oplossingen.
Er moet gewoon eenmalig 5 tot 10 miljoen per vestiging worden geïnvesteerd om te groeien en dat heeft Sun niet gedaan, terwijl ze miljarden aan bezit hebben.
Meer rechtszaken
Maar dit is niet de enige zaak waarvoor V&D voor de rechter moet verschijnen. Een andere verhuurder, ProWinko, heeft juist vandaag een kort geding aangespannen tegen het warenhuis. "Wij eisen dat de huur voor het pand in Roermond gewoon wordt betaald, anders moet het pand worden ontruimd." zegt de directeur van het vastgoedbedrijf. "Wij kunnen ons dit als particulier bedrijf gewoon niet permitteren."
De directeur noemt het schandalig dat durfinvesteerder SunCapital de afgelopen jaren vrijwel geen geld heeft gestopt in het gezond maken van V&D. "Er moet gewoon eenmalig 5 tot 10 miljoen per vestiging worden geïnvesteerd om te groeien en dat heeft Sun niet gedaan, terwijl ze miljarden aan bezit hebben." Het kort geding tegen V&D is op 11 februari in Roermond.
Boze bonden
Ook de vakbonden dagen het bedrijf voor de rechter. V&D eist een loonoffer van het personeel, maar dat is volgens de bonden onacceptabel. Vandaag probeerde V&D een gang naar de rechter te stoppen door een laatste keer met FNV en CNV om tafel te gaan. Dat had geen resultaat.
V&D verandert niets aan het loonoffer: het personeel moet gefaseerd 6 procent van het salaris inleveren. "De bonden hebben begrip voor de situatie, maar dit voorstel is voor ons onaanvaardbaar", zegt Martijn den Heijer van CNV Dienstenbond.