Koning Abdullah in 1998

Vlaggen halfstok voor koning Abdullah: 'steaming pile of nonsense'

Bij overheidsgebouwen en Westminster Abbey in Londen hingen vandaag de vlaggen halfstok vanwege het overlijden van koning Abdullah van Saudi-Arabië. En net als andere wereldleiders, condoleerde premier David Cameron het land. Dat viel compleet verkeerd bij meerdere Britten, en vooral bij columnist en oud-parlementslid Louise Mensch:

Louise Mensch

Stokslagen

Het is namelijk niet helemaal lekker gesteld met de vrouwen- en mensenrechten in Saudi-Arabië. Onder Abdullah's bewind kregen vrouwen wel iets meer rechten, maar bijvoorbeeld autorijden is nog steeds verboden. Niet bij wet, maar door een islamitische regeling waar vrouwen zich aan moeten houden. Eén keer werd een autorijdende vrouw veroordeeld tot tien zweepslagen, maar dat trok koning Abdullah later in.

Abdullah voerde moderniseringen door, maar het bleef een aartsconservatief regime, met stokslagen en onthoofdingen. Pas nog was er woede toen een vrouw publiekelijk onthoofd werd. En over de 1000 stokslagen voor blogger Raif Badawi is de wereld ook nog niet uitgepraat.

Buckingham Palace

Volgens de autoriteiten was het protocol dat de vlaggen halfstok gingen en kwam het verzoek van koningin Elizabeth. Ook op Buckingham Palace hingen de vlaggen halfstok.

Mensch bleef de hele dag haar woede en onbegrip twitteren en kreeg uiteindelijk bijval van de Schotse leider van de conservatieven, Ruth Davidson:

"Vandaag schaamde ik me dat ik lid ben van de Conservatieve Partij", zei Mensch. "Door Ruth Davidson geloof ik er weer in. Iemand die echt ergens voor staat."

Premier Cameron en prins Charles waren toen al onderweg naar Saudi-Arabië. Het Nederlandse kabinet heeft de regering van Saudi-Arabië ook gecondoleerd. Het is nog niet bekend of er iemand namens Nederland gaat. Vice-present Biden van de VS komt ergens in de komende dagen in Saudi-Arabië aan om z'n medeleven te betuigen. De Belgische koning Filip is maandag bij de rouwplechtigheid.

De koning is vanmiddag na het vrijdaggebed begraven. Omdat niet iedereen daar op tijd kon zijn, is er maandag nog een plechtigheid in de hoofdstad Riyad. Interessant: in Saudi-Arabië hingen de vlaggen níet halfstok, omdat openlijke uitingen van verdriet of rouw zondig zijn.

De koning van Saudi-Arabië krijgt een eenvoudig graf in Riyad

Deel artikel: