NOS Nieuws

Eenvoudige plechtigheid voor koning Abdullah

In Saudi-Arabië is koning Abdullah bin Abdel Aziz al-Saud begraven. Hij overleed gisteren op 90-jarige leeftijd aan een longontsteking. Het was een eenvoudige plechtigheid in de hoofdstad Riyad.

Het lichaam van koning Abdullah, gewikkeld in doeken, werd door de Imam Turki Bin Abdullah-moskee gedragen. Nadat zijn lichaam op de grond was gelegd, werd er gebeden.

De koning kreeg daarna een simpel graf met een kleine steen.

Prominente gasten

Vorsten en staatshoofden uit het Midden-Oosten waren naar de uitvaart gekomen. Koning Abdullah II van Jordanië verliet het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos vroegtijdig om de begrafenis bij te wonen. De Turkse president Erdogan stelde een reis naar Somalië uit om bij de uitvaart te zijn.

Andere gasten waren onder anderen: de emir van Koeweit, de emir van Qatar, de president van de Verenigde Arabische Emiraten, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, de Pakistaanse premier en de Egyptische premier.

Omdat de koning volgens islamitisch gebruik zo snel mogelijk werd begraven, was het voor staatshoofden buiten het Midden-Oosten vrijwel onmogelijk om vandaag in Saudi-Arabië te zijn. Daarom wordt maandag opnieuw een herdenking gehouden in Riyad.

Elizabeth oudste

Het Nederlandse kabinet heeft de regering van Saudi-Arabië gecondoleerd met het overlijden van koning Abdullah. Het is nog niet bekend of iemand namens Nederland zal afreizen.

Vice-president Biden van de Verenigde Staten arriveert ergens in de komende dagen in Saudi-Arabië om zijn medeleven te betuigen. De Belgische koning Filip is maandag bij de rouwplechtigheid.

Namens de Britse koningin Elizabeth reist prins Charles vandaag naar het Arabische koninkrijk. Door de dood van Abdullah is zijn moeder nu de oudste vorst ter wereld.

Belangstellenden rouwen bij het graf van koning Abdullah
De nieuwe koning Salman geeft een tv-toespraak

Grondwet boek Allah

Er zal weinig veranderen in Saudi-Arabië na de dood van koning Abdullah. De nieuwe koning, Salman bin Abdul Aziz, zei eerder vandaag in een tv-toespraak dat hij dezelfde koers zal aanhouden als zijn voorgangers.

"We zullen doorgaan, met Gods genade en kracht, op dezelfde wijze als de oprichter van deze staat, koning Abdul-Aziz, en zijn zonen na hem", sprak de nieuwe koning het Saudische volk toe. "Wij zullen nooit afwijken van zijn aanpak, want onze grondwet is het boek van Allah en is gebaseerd op het doen en laten van zijn profeet Mohammed."

Koning Salman bin Abdul Aziz vroeg God hem te helpen. "Om onze lieve mensen te dienen en hun dromen te realiseren. En om ons land en de veiligheid en de stabiliteit van onze natie te behouden, en om iedereen te beschermen tegen alle kwaad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl