Ang Kiem Soei wordt zondag in Indonesië geëxecuteerd

Nederlander geëxecuteerd in Indonesië

De Nederlander Ang Kiem Soei werd om half een 's nachts in Indonesië dood geschoten; dat is om 18.30 uur Nederlandse tijd.

Minister Koenders heeft de Nederlandse ambassadeur in Jakarta voor overleg teruggeroepen naar Nederland. De Indonesische zaakgelastigde moet naar het ministerie komen voor tekst en uitleg. Inmiddels heeft de minister ook de Tweede Kamer over de zaak geïnformeerd.

Ang Kiem Soei werd in 2003 tot de doodstraf veroordeeld voor betrokkenheid bij de productie van xtc. Hij werd samen met vier anderen die zijn veroordeeld, voor een vuurpeloton gezet.

In de stad Tangerang ontmantelde de politie in 2002 een fabriek waar 15.000 xtc-pillen per dag konden worden gemaakt. Ang Kiem Soei zou achter de productie hebben gezeten. Hij zegt zelf dat hij onschuldig is en er niets mee te maken heeft.

Nieuwsuur spreekt met Bart Stapert de advocaat van Ang Kiem Soei, en Eduard Nazarski van Amnesty International. Ook een gesprek met de Deense Tania Albers. Zij woont in Nederland en is bevriend met Myuran Sukumaran die ook ter dood veroordeeld is in Indonesië.

Nederlander geëxecuteerd in Indonesië

Politiek signaal

Volgens Eduard Nazarski van Amnesty International geeft de Indonesische president Joko Widodo met deze executie een politiek signaal af. "Met de uitvoering van de doodstraf isoleert president Joko Widodo zich, er zijn inmiddels 140 landen die doodstraf afgeschaft hebben en 10 landen die de doodstraf niet toepassen. Indonesië gaat met deze executie tegen de trend in en wordt daarmee een vreemde eend in de bijt."

Koning

Koning Willem-Alexander heeft geprobeerd om de executie van de Nederlander Ang Kim Soei in Indonesië te voorkomen. Minister Koenders maakte na de executie bekend dat Willem-Alexander vergeefs contact had opgenomen met president Widodo.

Volgens NRC Handelsblad heeft de koning er maandag over gesproken met de Indonesische minister Marsudi van Buitenlandse Zaken. Tot haar benoeming in oktober als minister was Marsudi ambassadeur in Nederland. Maandag kreeg zij een afscheidsreceptie aangeboden van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet reageren op de berichten van de NRC.

Afscheid

De 62-jarige Ang Kiem Soei vertrok in 1975 vanuit het toenmalige Nieuw-Guinea naar Utrecht waar hij sindsdien woonde. Hij werd in Indonesië opgepakt, toen hij daar voor zaken was.

Op zijn laatste dag kreeg Ang Kiem Soei bezoek van zijn kinderen.

'Bali Nine'

Myuran Sukumaran is een Australiër van Sri-Lankaanse afkomst. Hij zal binnenkort ook ter dood gebracht worden. In april 2005, hij was toen 24, werd Myuran aangehouden in Indonesië vanwege heroïnesmokkel. Hij en acht andere Australische smokkelverdachten werden bekend als de ‘Bali Nine’.

In 2006 werd Myuran Sukumaran ter dood veroordeeld. Zijn laatste hoop is een gratieverzoek bij de Indonesische president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl