NOS Nieuws

Indonesië: executies gaan door

  • AFP
    Marco Archer Cardoso Moreira, tweede van rechts

Indonesië zet de executie van zes gevangenen door ondanks gratieverzoeken van onder anderen de Braziliaanse president Dilma Rousseff en de Nederlandse overheid. De gevangenen zijn inmiddels overgebracht naar een isoleercel waar zij de voltrekking van het vonnis moeten afwachten, heeft een justitiewoordvoerder gezegd tegen het Amerikaanse persbureau AP.

Onder de zes veroordeelden zijn een Braziliaan en een Nederlander. Ze worden waarschijnlijk vanavond gedood door een vuurpeloton vanwege drugsmisdrijven.

De Braziliaanse president Rousseff heeft met haar ambtgenoot Joko Widodo gebeld. Zij verzocht hem om het doodvonnis van onder anderen de 53-jarige Braziliaan Marco Archer Cardoso Moreira niet te voltrekken. Widodo zei dat hij niet kon ingrijpen in de procedure.

Onder de vijf andere terdoodveroordeelden is ook de Nederlander Ang Kim Soei. Hij werd in 2003 veroordeeld voor betrokkenheid bij de productie van xtc.

Rousseff heeft Widodo gewaarschuwd dat de betrekkingen tussen beide landen ernstige schade kunnen oplopen als de executies doorgaan. Het zou de eerste keer zijn dat een Braziliaan in het buitenland wordt geëxecuteerd. Brazilië heeft het Vaticaan verzocht om zich in te spannen voor de zes in de hoop dat de doodvonnissen op het laatste moment worden teruggedraaid.

President Dilma Rousseff van Brazilië heeft tevergeefs een beroep gedaan op haar Indonesische collega.

Levenslang

Minister Koenders heeft al forse kritiek geuit op het voornemen de zes te executeren, net als mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty. Koenders probeert op alle mogelijke manieren om de executies te voorkomen.

Onder meer Reclassering Nederland, de Protestantse Kerk en het Humanistisch Verbond hebben gisteren een brief gestuurd naar Indonesië met een gratieverzoek. De organisaties hebben de Indonesische autoriteiten gevraagd om de doodstraf om te zetten in een levenslange gevangenisstraf. In Indonesië zit nog een Nederlander gevangen die ter dood is veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl