Bewindslieden in vak K
Aangepast

Kabinet en Tweede Kamer debatteren over aanpak terreur

De Tweede Kamer debatteert vanavond met het kabinet over de terroristische aanslagen in Parijs. Voorafgaand aan het debat heeft de Kamer een brief gekregen van het kabinet over de consequenties van de terroristische acties in Parijs voor Nederland.

Het kabinet schrijft dat het doorgaat op de ingeslagen weg bij de bestrijding van terrorisme. Premier Mark Rutte bevestigt aan de Tweede Kamer dat het dreigingsniveau "substantieel" blijft en dat er "zichtbaar en onzichtbaar" maatregelen worden genomen.

Alle inspanningen van het kabinet zijn erop gericht aanslagen te voorkomen, nieuwe aanwas van de jihadistische bewegingen tegen te gaan en deze bewegingen te verzwakken, zegt de premier.

Kabinet en Tweede Kamer debatteren over aanpak terreur

De drie verantwoordelijke terroristen voor de dood van 17 mensen zijn door de politie gedood bij de bevrijding van gegijzelden. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zei zondag in Nieuwsuur dat bij de behandeling van nieuwe wetsvoorstellen om jihadisme en terrorisme aan te pakken er "een extra tandje bij" kan.

De Tweede Kamer reageerde gisteren verbaasd op de oproep van Opstelten om haast te maken met de invoering van deze wetten. In augustus vorig jaar presenteerde Opstelten met minister Lodewijk Asscher het actieprogramma 'Integrale Aanpak Jihadisme'.

Als samenleving moeten we elkaar ook de komende periode niet uit elkaar laten spelen, maar de handen ineenslaan om onverdraagzaamheid en geweld een halt toe te roepen.

Premier Mark Rutte

Geen verwijt

De Kamer heeft al eerder aangedrongen op een snellere behandeling en wacht nog op de beantwoording van door de Tweede Kamer gestelde vragen. Volgens een woordvoerder van minister Opstelten bedoelde de minister zijn uitspraak als een algemene oproep en niet als een verwijt richting de Tweede Kamer. Het gaat om de volgende wetsvoorstellen:

1. Wetsvoorstel tot wijziging van Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek in verband met de selectieve woningtoewijzing op grond van overlastgevend, crimineel, extremistisch of radicaal gedrag.
De wet regelt dat teruggekeerde jihadstrijders gedwongen kunnen worden om te verhuizen. Deze wet is van minister Blok van Wonen en is in consultatie.

2. Wetsvoorstel tot wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met intrekking van het Nederlanderschap ter bescherming van de nationale veiligheid.
Deze wet regelt dat minister Opstelten de nationaliteit van jihadstrijders kan afpakken zonder dat een rechter eerst heeft geoordeeld. De rechter toetst achteraf of de beslissing van Opstelten juist is. Deze wet is in consultatie.

3. Wetsvoorstel bestuurlijke maatregelen voor burgemeesters tegen radicalisering.
Deze wet geeft burgemeesters de mogelijkheid om teruggekeerde jihadstrijders allerlei maatregelen op te leggen. Bijvoorbeeld een contactverbod of een meldplicht. Op het ministerie wordt nog aan het wetsvoorstel gewerkt en komt begin dit jaar in consultatie.

4. Wetsvoorstel tot wijziging van Rijkswet intrekking Nederlanderschap na veroordeling voor lidmaatschap terroristische organisatie.
Wie wordt veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie of jihad-training raakt de Nederlandse nationaliteit kwijt. Bij dit wetsvoorstel is een onherroepelijke veroordeling van de rechter nodig. Dit wetsvoorstel ligt bij de Tweede Kamer.

Bewapening politie

Opstelten maakte vandaag bekend dat hij vanavond zal pleiten voor verzwaarde bewapening van agenten. Naar verwachting zullen de fracties van PvdA en VVD dit voorstel steunen. "Met een pistool begin je weinig tegen een machinegeweer,'' zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra gisteren.

De VVD vindt ook dat mensen die zich hebben aangesloten bij IS, al-Qaida of andere terroristische organisaties bij terugkomst in Nederland moeten worden berecht volgens het oorlogsrecht. Ook moet hun Nederlanderschap worden afgenomen.

Andere partijen, waaronder coalitiegenoot PvdA en D66, zien het VVD-plan niet zitten of noemen het overbodig. Volgens deze partijen is de afgelopen jaren al veel bijzondere wetgeving ingevoerd voor het straffen van jihadisten.

CDA-leider Sybrand Buma zal woensdag in het Kamerdebat over de aanslagen in Parijs opnieuw oproepen het verheerlijken van terroristisch geweld strafbaar te stellen. Hij hoopt dat daarvoor nu wel voldoende draagvlak is.

Buma wijst erop dat in Frankrijk het verheerlijken van geweld al strafrechtelijk kan worden vervolgd. Via snelrecht zijn diverse mensen die de aanslagen van vorige week hebben toegejuicht, veroordeeld tot celstraffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl