liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kamerdebat aanslagen in Parijs

liveblog gesloten

Kamerdebat over de aanslagen in Parijs is afgelopen

Het Kamerdebat is afgelopen. Over de ingediende moties gaan de Kamerleden dinsdag stemmen. Het kabinet heeft aangegeven met het beleid voor terrorismebestrijding door te gaan op de ingeslagen weg.

VVD: meer bewapening is nodig, Opstelten; kijken of het nodig is

VVD-fractievoorzitter Zijlstra wil nog eens benadrukken dat zijn partij politie en militairen extra bewapening wil geven. Minister Opstelten verduidelijkt op verzoek van Pechtold zijn standpunt. "Ik ga kijken of er aanpassingen nodig zijn. Niemand gaat het veld in zonder de uitrusting die hij nodig heeft." Opstelten gaat praten met de politiebonden over het onderwerp.

ChristenUnie: extra geld beveiliging joodse instellingen

Slob is niet tevreden met de belofte van het kabinet om te zorgen extra beveiliging van joodse instellingen. Het kabinet moet met de instellingen gaan praten en kijken naar een "meer substantiële financiering". Dat wil de SGP ook.

SGP: extra geld OM

Van der Staaij wil dat het Openbaar Ministerie extra geld krijgt voor de opsporing van jihadisten.

Thieme: veel spierballentaal gehoord

Partijleider Thieme van de Partij voor de Dieren constateert ook dat ze veel spierballentaal heeft gehoord. "De minister spreekt over tandje erbij en uiteindelijk blijkt het allemaal haantjesgedrag." Ze wil niet dat de vrijheid van burgers wordt ingeperkt.

Roemer: veel luchtballonnen opgelaten

De SP-leider vindt dat politici de afgelopen dagen veel luchtballonnen hebben opgelaten, zoals de geven van mitrailleurs aan militairen en de inzet van het oorlogsrecht. Hij vindt dat het kabinet te weinig maatregelen neemt, onder meer voor betere integratie van allochtone jongeren.

Buma: meer geld AIVD

Oppositiepartij CDA is niet helemaal tevreden over de antwoorden van het kabinet. Het CDA wil nu al extra geld voor de AIVD. Ook wil het CDA dat reisgegevens wel worden opgeslagen.

Wilders: kabinet negeert de realiteit

De PVV-leider hekelt nog steeds de aanpak van het kabinet. Hij vindt dat het kabinet geen oog heeft voor de realiteit. "De oorzaak is de islam, maar dat is hier een groot taboe." Wilders wil dat het kabinet Nederland de-islamitiseert, jihadisten nooit meer in Nederland laat, en het leger inzet bij stations en winkelcentra.

Samsom: tevreden over aanpak kabinet

De PvdA is tevreden dat het kabinet niet met allerlei hardere maatregelen komt na de aanslag van Parijs. "We moeten waken voor lukrake flinkheid", aldus Samsom. "Laten we elkaar bij de les houden en samen zorgen dat we de haat die er is ingeslopen weer uit te krijgen".

Asscher: woede niet richten op moskee om de hoek

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is nu aan het woord. Hij begrijpt de woede over de aanslag in Parijs, maar "de woede moet je uiten op de daders en niet op de kassière van de Albert Heijn, de buurman of buurvrouw of de moskee om de hoek."

Minister Asscher (PvdA) van Integratie

Opstelten: geen oorlogsrecht voor jihadisten

Minister Opstelten vindt het geen goed idee om jihadisten te gaan berechten onder 'oorlogsrecht', zoals de VVD-fractie heeft voorgesteld.

Opstelten: politie krijgt geen andere wapens

Minister Opstelten zegt dat het "niet aan de orde" is dat politieagenten worden uitgerust met automatische geweren of andere zwaardere wapens. D66-leider Pechtold wilde van de minister weten of het voorstel van de VVD-fractie wordt uitgevoerd. Opstelten noemde het voorstel eerder "een goed idee". Pechtold: "Krijgt er de komende week een agent een automatisch wapen?" Opstelten: "Nee. Het is niet aan de orde. Het gaat om het serieus nemen van de zorgen die bij de politie leven." De bonden willen met de minister overleggen over zwaardere wapens. Dat gaat Opstelten wel doen.

Minister Opstelten: politieagenten krijgen geen nieuwe wapens

Opstelten: tandje erbij

D66-leider Pechtold wil van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten wat hij bedoelt met "een tandje erbij" zoals hij in een interview had gezegd. Minister Opstelten zegt dat ze er met elkaar vol ambitie tegenaan gaan. Er komt extra geld voor de beveiliging van joodse instellingen.

Minister Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie: tandje erbij

"Wilders gebruikt erg grote woorden"

Premier Rutte komt terug op de opmerking van Wilders dat het kabinet "bloed aan zijn handen heeft" als er in Nederland een terroristische aanslag komt. "Ik vind dat hij zeer grote woorden gebruikt. Hij is een partijleider van een grote partij en zijn woorden dragen gewicht," aldus de premier. "Dit draagt niet bij aan een oplossing. Dit kabinet doet er alles aan om het land veilig te maken."

Premier Rutte (VVD)

Nu geen geld voor AIVD, later misschien wel

Premier Rutte doet een toezegging. Op dit moment is het niet nodig om extra geld uit te trekken voor de AIVD. Als het nodig is, kan het er mogelijk wel komen. "Thans is het hanteerbaar. Zo nodig komen we er op terug voor extra geld", aldus de premier.

Premier Rutte: extra geld AIVD nu niet nodig

Rutte: we zijn extra alert

"Handen af van onze vrijheid, dat is waar dit debat wat mij betreft om draait", zei de premier. "We laten ons niet uit elkaar spelen. We gaan door met onze open samenleving." De premier benadrukt dat het kabinet "alles doet wat nodig is om de rechtsstaat te handhaven en te versterken".

Hij benadrukt dat het kabinet werkt aan een wet om het Nederlanderschap af te nemen van mensen die willen of gaan deelnemen aan een terroristische opleiding. Ook wordt het mogelijk om reisgegevens op te slaan van verdachten.

Zo in Nieuwsuur Dominique van der Heyde over het debat tot nu toe

De Kamerleden zijn nu allemaal aan het woord geweest, Dominique van der Heyde vat het debat tot nu toe samen, zo op NPO 2.

Schorsing tot 22.25 uur

De eerste termijn van de Kamer zit erop. Het kabinet trekt een half uurtje uit om zich voor te bereiden op de antwoorden.

Pechtold en Zijlstra steggelen over mitrailleurs

D66-leider Pechtold is zeer kritisch over het VVD-plan om militairen extra goed te bewapenen in de strijd tegen het terrorisme en het oorlogsrecht van toepassing te laten zijn op jihadisten. De VVD wil bij een groot dreigingsniveau militairen mitrailleurs geven, omdat ze het met pistolen niet af kunnen.

"Hiermee voed je de angst," aldus Pechtold. "U kunt het niet waarmaken". Zijlstra blijft benadrukken dat een pistool niet voldoende is. "Je hoeft alleen de beelden uit Parijs maar te bekijken. Ik loop daar niet van weg."

VVD-fractievoorzitter Zijlstra

Krol: één schrijfwijze Arabische namen

50-plus-leider Krol is “in verwarring” sinds de aanslag in Parijs, erkent hij in het debat. Hij wil vooral weten welke maatregelen het kabinet neemt. Wel wil hij dat er iets gebeurt aan de spelling van Arabische namen. Deze namen worden niet overal hetzelfde geschreven en daarom is een vermeende terrorist soms niet in te vinden in computersystemen. 'Wij willen de minister vragen om in internationaal verband te pleiten voor het hanteren van één internationaal te hanteren schrijfwijze”, aldus Krol.

Van Ojik: oorlogsretoriek kunnen we missen als kiespijn

GroenLinksleider Van Ojik vindt dat oorlogsverklaringen en oorlogstaal het verkeerde effect hebben in de samenleving. Hij wijst op het Amerikaanse onderzoek naar de War on Terror van de regering-Bush. "Die heeft ons martelingen gebracht, Guantanamo Bay, een inperking van burgerlijke vrijheden." Ook ontstaat er volgens hem zelfgenoegzaamheid: "We zijn allemaal Charlie. Maar tijdens de demonstratie in Parijs liepen regeringsleiders mee die zelf niet het onderwerp van spot willen zijn. En daarmee bedoel ik uiteraard niet onze minister-president."

GroenLinks-leider Van Ojik

Klein: Nederland niet veranderen in een politiestaat

De eenmansfractie Klein wil niet dat Nederland verandert in een politiestaat met agenten met mitrailleurs op elke straathoek. "Nee, daarmee geven we ons juist gewonnen. "Het belangrijkste is dat we een open klimaat houden, waarin het gesprek in vrijheid de boventoon voeren."

Van Vliet: "ik heet geen Charlie, maar..."

Charlie moet er wel mogen zijn", zei Van Vliet. Hij benadrukt dat iedereen beschermd moet worden, overal in de wereld. "Ik zal altijd opkomen voor vrijheid en rechtvaardigheid."

Kuzu: vuist maken tegen extremisme

Het voormalige PvdA-Kamerlid Kuzu hekelt net als de andere Kamerleden de aanslag in Parijs. "We moeten een vuist maken tegen elke vorm van extremisme". Hij benadrukt dat de voedingsbodem voor het extremisme bestreden moet worden, onder meer door de werkloosheid te bestrijden.

Pechtold: we moeten het hoofd koel houden

"We kunnen niets anders doen dan het hoofd koel houden. Er is moed nodig om angst de baas te blijven," aldus Pechtold. Hij wil dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie meer doet. "Hij is de minister van tandje erbij; maar hij staat met zijn mond vol tanden."

D66-leider Pechtold

Slob: vrijheid is het waard om beschermd te worden

De partijleider van de ChristenUnie benadrukt het belang van vrijheid in deze samenleving. "Wij staan voor de vrijheden en komen op voor iedereen die wordt vervolgd. Vrijheden zijn het waard om beschermd te worden", aldus Slob. Net als de SGP maakt hij zich zorgen over de veiligheid van de joodse gemeenschap. "Wij moeten op een verantwoorde wijze omgaan met de verscheidenheid in onze samenleving."

CU-leider Slob

Van der Staaij: meningsverschillen vecht je uit met woorden

SGP-leider Van der Staaij wil dat Nederland "standvastig een taaie strijd voert tegen terreur". "Meningsverschillen moeten met woorden worden uitgevochten, niet met wapens". De SGP vraagt om extra waakzaamheid bij joodse gebedshuizen en extra geld voor het Openbaar Ministerie om het terrorisme te bestrijden.

SGP-leider Van der Staaij

Complete tekst Thieme Partij van de Dieren

Lees hier de complete tekst van partijleider Thieme.

Thieme: geen maatregelen die privacy burgers in gevaar brengen

De Partij voor de Dieren wil niet dat de overheid, politie en de geheime diensten, nog meer bevoegdheden krijgen om burgers te volgen en informatie over ze op te slaan, dat zei partijleider Marianne Thieme.

PvdD-leider Thieme

Complete tekst van SP-leider Roemer

Lees hier de complete tekst van Roemer.

Roemer: aanslag raakt onze vrijheid

De SP wil dat het kabinet alles doet om het islamterrorisme te bestrijden. 'Isoleer de jihadisten, pak salafistische organisaties aan, ondermijn extremisten, werk internationaal beter samen met veiligheidsdiensten", aldus Roemer.

SP-leider Roemer

Buma wil ook geluid uit de moslimgemeenschap

De CDA-leider doet een oproep aan de Nederlandse moslimgemeenschap om zich duidelijk te laten horen tegen het terroristisch geweld. "Het is van groot belang dat wanneer we ons gemeenschappelijk uitspreken om de radicale islam te bestrijden, dat geluid ook van de moslimgemeenschap komt".

CDA-leider Buma

Thieme: ik zie een bange man

De lijsttrekker van de Partij van de Dieren zegt tegen Wilders dat ze niet alleen een boze man, maar ook "een bange man ziet". De PVV-leider kan niet veel met deze kwalificatie. Hij herhaalt opnieuw dat de islam gevaarlijk is en dat er al tien jaar veel te weinig wordt gedaan aan terrorismebestrijding.

Andere fractievoorzitters reageren op Wilders

Roemer: Wilders' aanpak is levensgevaarlijk

Ook SP-leider Roemer haalt uit naar PVV-leider Wilders. "U zet miljoenen mensen weg als mogelijke terroristen. U zet ze in een hoek. Dat is levensgevaarlijk". Ook GroenLinks-leider Van Ojik vraagt aan Wilders welke bijdrage hij zelf eigenlijk levert. "U wordt alleen maar bozer en bozer en uw toon wordt steeds hoger. Het getuigt alleen niet veel van zelfreflectie."

Pechtold: Wilders wilde alleen animalcops

Ook D66-leider Pechtold haalt uit naar Wilders. Hij verwijt de PVV-leider weinig te hebben gedaan in de tijd dat hij gedoogpartner was van met het eerste kabinet-Rutte. Pechtold tegen Wilders: "Het enige wat u voor de veiligheid deed toen u aan de macht was met VVD en CDA, was 500 animalcops aanstellen," aldus Pechtold.

Samsom tegen Wilders: U doet hetzelfde als de terroristen

Samsom verwijt PVV-leider Wilders dat hij met zijn harde aanpak "hetzelfde doet als terroristen". Wilders reageert woedend. "U hebt een zieke geest. Het is abject en ziek".

Botsing Wilders (PVV) en Samsom (PvdA)

Wilders tijdens het debat

Wilders eist strengere maatregelen voor terrorismebestrijding

Wilders: dit kabinet heeft bloed aan zijn handen

De PVV-leider begint zijn betoog met het uiten van zijn woede over de aanslag in Parijs. "Ik ben boos, ik ben woest. Er zijn onschuldige burgers gevallen", aldus Wilders. "Wie nu nog durft te ontkennen dat er een verband is tussen de islam en de terreur is knettergek." Hij vindt dat het kabinet veel te weinig doet. Hij wil dat jihadstrijders niet meer mogen terugkomen.

Hij zegt tegen de ministers dat ze bloed aan hun handen hebben, als Nederlandse jihadstrijders hier aanslagen plegen. "Zeg nooit, minister-president, dat u niet gewaarschuwd was. U zult nooit weg kunnen komen met de woorden 'Wir haben es nicht gewusst'."

PVV-leider Wilders

De complete tekst van Samsom

Lees hier de complete inbreng van de PvdA-leider.

Samsom waarschuwt voor politieke wapenwedloop

De PvdA-partijleider wil niet dat er in de Tweede Kamer een "politieke wapenwedloop"ontstaat van strenge voorstellen. Hij wil dat het kabinet de noodzakelijke maatregelen neemt, maar de vrijheid van burgers moet wel gewaarborgd worden. "Wie vrijheid beschermt met vrijheidsbeperkende maatregelen moet wel oppassen."

Hij heeft er ook moeite mee als er veel militairen op straat komen. "De grens van onze rechtsstaat is onze bottomline."

PvdA-leider Samsom

Van Klaveren: tijd van wegkijken is voorbij

Kamerlid Van Klaveren van de Groep-Bontes/Van Klaveren is de eerste spreker. Hij vindt dat premier Rutte veel te correct is en wil allerlei aanvullende maatregelen. Politie en marechaussee moeten veel zichtbaarder op straat zijn, er moet zes miljard euro komen voor terreurbestrijding en de AIVD moet meer geld krijgen. "De tijd van wegkijken is voorbij".

Kamerlid Van Klaveren

Kamervoorzitter Van Miltenburg waarschuwt

Het wordt een lang debat

Van Miltenburg

In vak K zitten...

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken, minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, minister van Sociale Zaken Asscher en premier Rutte.

Debat over de aanslag in Parijs

Ook live te volgen op NPO Politiek

Het debat is ook live te volgen op NPO Politiek.

Brief van het kabinet: doorgaan op ingeslagen weg

Voor het debat heeft het kabinet nog een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de Nederlandse aanpak om aanslagen in Nederland te voorkomen. Premier Rutte schrijft dat het kabinet doorgaat op de ingeslagen weg. Het dreigingsniveau blijft substantieel en dat er "zichtbaar en onzichtbaar" maatregelen worden genomen.

Vijftien partijen aan het woord

Alle partijen in de Tweede Kamer maken gebruik van hun spreektijd. Hier de sprekerslijst met de spreektijden.

1. J.J. van Klaveren GrBvK 3 min

2. D.M. Samsom PvdA 6 min

3. G. Wilders PVV 6 min 4.

S. van Haersma Buma CDA 6 min

5. E.G.M. Roemer SP 6 min

6. M.L. Thieme PvdD 6 min

7. C.G. van der Staaij SGP 6 min

8. A. Slob ChristenUnie 6 min

9. A. Pechtold D66 6 min

10. T. Kuzu GrKÖ 3 min

11. R.A. van Vliet Van Vliet 1½ min

12. N.P.M. Klein Klein 1½ min

13. A. van Ojik GroenLinks 6 min

14. H.C.M. Krol 50PLUS 6 min

15. H. Zijlstra VVD 6 min