NOS Nieuws

Joe Biden praat met K-popband BTS over anti-Aziatisch racisme

De wereldwijd populaire K-popband BTS heeft tijdens een bezoek aan het Witte Huis met de Amerikaanse president Biden gepraat over anti-Aziatisch racisme.

Het gesprek vond plaats naar aanleiding van de AANHPI Heritage-maand, waarin het Aziatisch-Amerikaanse erfgoed centraal staat.

Een impressie van het bezoek van de BTS-leden aan het Witte Huis:

BTS op bezoek bij president Biden om over racisme te praten

Biden zet zich al langer in voor de bestrijding van anti-Aziatische haatmisdrijven, die sinds de coronapandemie vaker voorkomen. In mei 2021 ondertekende hij hiervoor de Covid-19 Hate Crimes Act.

Tussen maart 2020 en 31 december 2021 heeft de Aziatische belangenorganisatie Stop AAPI Hate in de VS meer dan 10.000 meldingen van haatincidenten geregistreerd tegen Aziatisch-Amerikaanse mensen en tegen mensen die van de Pacifische eilanden afkomstig zijn, meldt nieuwszender CBS.

In 2021 opende een schutter in Atlanta het vuur in drie massagesalons, waarbij zes vrouwen van Aziatische afkomst om het leven kwamen. De aanslag werd krachtig veroordeeld door Biden en vice-president Harris.

Ook in de staat New York waren datzelfde jaar hate crimes tegen Amerikanen van Aziatische afkomst, waaronder een in Yonkers en een in de stad New York.

Veel aandacht

De zevenkoppige Zuid-Koreaanse band BTS genereerde met een persconferentie voorafgaand aan het gesprek met Biden veel aandacht. De livestream op het YouTube-kanaal van het Witte Huis werd door 310.000 belangstellenden tegelijk bekeken, meldt nieuwszender CNBC.

Een aantal dat normaal nooit wordt bereikt bij persbriefings. De persruimte zat vol en fans verzamelden zich bij de hekken van het Witte Huis.

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Het is niet de eerste keer dat BTS de politieke arena betreedt. De leden van de boyband zijn door president Moon benoemd tot "speciale presidentiële gezanten voor toekomstige generaties en cultuur" om de mondiale diplomatie te bevorderen.

Het is ook niet voor het eerst dat Biden zijn boodschap laat ondersteunen door beroemdheden. Zo sprak actrice en zangeres Selena Gomez met de president over geestelijke gezondheid. Socialite Paris Hilton kwam over de vloer om te praten over kindermishandeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl