De president en vicepresident na een gesprek met de Aziatische gemeenschap AFP

President Biden en vicepresident Harris hebben een bezoek gebracht aan de Aziatische gemeenschap in Atlanta. In drie massagesalons in en om die stad vermoordde een schutter deze week acht mensen, onder wie zes vrouwen van Aziatische afkomst.

Biden en Harris spraken ruim een uur met Aziatisch-Amerikaanse politici en andere mensen uit de gemeenschap. Biden zei na afloop dat het hartverscheurend was om te horen hoe zij in de voortdurende angst leven dat hun iets wordt aangedaan.

De onrust na de moorden is groot. De schutter zei na zijn arrestatie dat hij geen racistisch motief had, maar Aziatische Amerikanen wijzen op onderzoek waaruit blijkt dat ze het afgelopen jaar steeds vaker het slachtoffer zijn van geweld.

'We mogen niet zwijgen'

"Racisme is aanwezig in Amerika", zei Harris, wier moeder in India werd geboren. "We mogen daar niet over zwijgen."

Harris zei ook dat zij en de president zich altijd zullen uitspreken tegen geweld, haatmisdrijven en discriminatie:

'We zullen ons altijd uitspreken tegen geweld, haatmisdrijven en discriminatie'

Biden voegde daaraan toe dat Aziatische Amerikanen vooral sinds het uitbreken van de coronapandemie worden aangevallen en beschimpt. Sommige mensen zien hen als oorzaak van de uitbraak van het virus, dat vanuit China werd verspreid. "We moeten deze haat met zijn allen stoppen", zei Biden.

Seksverslaving

De schutter, een 21-jarige man, is aangeklaagd voor achtvoudige moord. Hij werd een paar uur na zijn daden opgepakt op een paar honderd kilometer van Atlanta.

De man heeft gezegd dat hij het vuur opende in de massagesalons vanwege problemen met een seksverslaving. Hij zou zijn verleidingen hebben willen "elimineren".

Trap

Na de ontmoeting in Atlanta vertrok Biden met het presidentiële vliegtuig, maar het instappen ging moeizaam. Hij verstapte zich drie keer onderweg naar boven. Zijn woordvoerder zei tegen persbureau Reuters dat het erg waaide op het vliegveld en dat de president geen verwondingen heeft overgehouden aan zijn ongelukkige beklimming van de trap.

Biden struikelt op vliegtuigtrap

STER reclame