Kolencentrale Onyx op Maasvlakte toch niet dicht
De kolencentrale Onyx op de Maasvlakte gaat toch niet dicht. Minister Jetten voor Klimaat en Energie schrijft aan de Tweede Kamer dat de eigenaar, de Amerikaanse investeerder Riverstone, het sluitingsplan heeft ingetrokken. De centrale blijft in ieder geval nog een jaar in bedrijf, zegt de directie.
In november vorig jaar kwam het kabinet met Riverstone overeen dat de centrale dicht zou gaan. Volgens het kabinet was dat een belangrijke stap om de doelen uit het Urgenda-vonnis te halen. Kolencentrales stoten veel kooldioxide uit, de Onyx-centrale produceert per jaar 3 megaton CO2. Als compensatie voor de sluiting zou de eigenaar 212,5 miljoen euro subsidie krijgen.
Dat werd alom gezien als een goede deal voor Riverstone, omdat de investeerder de centrale een paar jaar daarvoor voor minder, ongeveer 200 miljoen, zou hebben gekocht van het Franse energiebedrijf Engie.
'Zeer teleurgesteld'
Minister Jetten schrijft aan de Tweede Kamer dat hij "zeer teleurgesteld" is over het besluit van Riverstone om de centrale langer open te houden. "Het is een slechte beslissing voor het klimaat. Er lag een goed pakket aan afspraken en een passende subsidieregeling. Om die reden vind ik het onverstandig dat Onyx Power terugkomt op deze afspraak."
Jetten geeft in zijn brief niet aan wat de reden is voor het besluit van Riverstone. In een schriftelijke verklaring schrijft het bedrijf dat nog steeds niet duidelijk is of de Europese Commissie wel akkoord gaat met de subsidie voor de sluiting. Die zou gezien kunnen worden als ongeoorloofde staatsteun.
Europese goedkeuring was een voorwaarde voor de deal, maar Jetten houdt er rekening mee dat het voor de investeerder ook aantrekkelijker is om de centrale open te houden, nu de gasprijzen zo hoog zijn, zegt hij in een toelichting. Volgens hem heeft Riverstone formeel het recht om geen gebruik te maken van de regeling.
35 procent
Het besluit van Riverstone betekent niet dat de centrale weer op volle kracht kan gaan draaien, beklemtoont Jetten. De overige kolencentrales in Nederland mogen sinds 1 januari van dit jaar op maximaal 35 procent van hun capaciteit draaien. Voor het overige deel krijgen ze compensatie. Uiterlijk vandaag moest daarvoor de aanvraag ingediend zijn.
Die regeling gaat nu ook gelden voor de Onyx-centrale. Jetten denkt dat het heel goed mogelijk is dat de opbrengst van die compensatieregeling, die is gebaseerd op de huidige hoge energieprijzen, voor Riverstone hoger uitkomt dan het eerder overeengekomen afkoopbedrag van 212, 5 miljoen euro.
De productiebeperking levert wel een besparing op van ongeveer 2 megaton CO2 per jaar, terwijl volledige sluiting 3 megaton minder uitstoot zou hebben betekend.
Russisch gas
Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle kolencentrales in Nederland dicht zijn in 2030. Dat moet zo'n 7 procent schelen in de totale uitstoot van broeikasgassen.
Het voorlopig openblijven van de Onyx-centrale op de Maasvlakte kan het kabinet ook goed uitkomen, nu het minder afhankelijk wil zijn van Russisch gas. Maar volgens Jetten is die centrale niet nodig voor de leveringszekerheid van elektriciteit in Nederland.