Horeca straks om 20.00 uur dicht, mogelijk latere sluitingstijd cultuur, sport
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet de horeca en de cultuursector tot 20.00 uur weer open te laten gaan. Dat staat in het jongste advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, bevestigen ingewijden na berichtgeving door NRC. De versoepeling moet volgens het OMT-advies wel gebeuren onder strenge voorwaarden.
Over het tijdstip van 20.00 uur is nog discussie. Ingewijden melden dat het kabinet van plan is om in de avond extra ruimte te geven aan de sport en de cultuursector. Dat betekent dat bioscopen en theaters mogelijk avondvoorstellingen kunnen programmeren. Voor de horeca geldt die extra ruimte niet, omdat dat nog als een stap te ver wordt gezien.
De meest betrokken bewindslieden overleggen maandag met elkaar over de coronamaatregelen.
Welke voorwaarden verbonden worden aan de heropening is nog onduidelijk. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om regels over verplichte zitplaatsen in de horeca en het gebruik van coronatoegangsbewijzen. Ook kan het gaan over een maximumaantal bezoekers in bijvoorbeeld restaurants en musea.
Na het Catshuisoverleg op maandag staat dinsdag, de dag waarop een definitief besluit wordt genomen, om 19.00 uur een coronapersconferentie gepland. Premier Rutte en minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maken dan bekend wat de wijzigingen in het coronabeleid zijn.
'Te lang dicht'
Vorig weekend openden onder meer horecaondernemers al even de deuren, uit protest tegen het huidige beleid. Ook de cultuursector voerde deze week actie en burgemeesters riepen op tot het "fundamenteel herzien" van het coronabeleid.
Gisteren nog zei staatssecretaris Uslu voor Cultuur en Media dat de cultuursector zo snel mogelijk open moet. "Het is te lang dicht, dat moet veranderen", vond ze, voorafgaand aan het kabinetsberaad. Daarmee was ze stelliger dan Rutte en Kuipers, die een dag eerder nog zeiden dat ze ook hoopten op versoepelingen maar geen garanties wilden geven.
Kuipers en Rutte benadrukten dat er nog cijfers en informatie misten voor een besluit over versoepelingen. Zo is er nog niets bekend over de effecten van de heropening van het onderwijs, de kappers en niet-essentiële winkels. Die versoepelingen werden 15 januari doorgevoerd. "We zijn hoopvol, maar met een winstwaarschuwing", zei Rutte.
Cultuur en horeca
Directeur Jeroen Bartelse van poppodium TivoliVredenburg in Utrecht noemt het "belangrijk en fijn dat er nu stappen worden gezet". Bartelse is lid van de taskforce van de culturele sector, die overlegt met het kabinet. Hij zet wel z'n kanttekening bij de sluitingstijd van 20.00 uur die nu geopperd wordt, omdat poppodia, theaters en bioscopen voor een groot deel afhankelijk zijn van de avond: "Voor musea heb je er wel iets aan".
De opening gaat vrijwel zeker gepaard met voorwaarden zoals afstand houden, beperkte bezoekersaantallen en een coronatoegangsbewijs. Bartels: "Dat het onder een aantal voorwaarden nu open gaat, is logisch. Maar dan zou het ook in de avond open moeten."
'Volwaardig en realistisch plan'
Festivalorganisator ID&T roept het kabinet op om voor de persconferentie aanstaande dinsdag met "een volwaardig en realistisch plan voor de evenementensector te komen". Dat zou een plan zonder lockdowns moeten zijn, stelt topman Ritty van Straalen in een schriftelijke reactie aan de NOS.
"Een plan dat perspectief biedt op een leven met het virus en waarin wij een voorbeeld nemen aan de landen om ons heen", schrijft hij. "Onze industrie wordt keer op keer genegeerd en van perspectief ontbreekt elk spoor." Hij roept op om met werkbare versoepelingen te komen en niet met wat hij symboolpolitiek noemt.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft gemengde gevoelens. Weliswaar spreekt de branchevereniging over een "mooie eerste stap" maar voor de nachthoreca is er "nog steeds geen perspectief". Ook ziet de horeca liever dat er besloten wordt tot ruimere openingstijden. In een eigen plan rept KHN van het toelaten van gasten tot 22.00 uur.