NOS Nieuws

Torenhoge inflatie in december, cijfer over heel 2021 naar 2,7 procent

De inflatie over 2021 komt uit op 2,7 procent. Dat is de hoogste inflatie sinds 2003. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend. Vooral in december liepen de prijzen hard op, met 5,7 procent, met name doordat energie bijna 75 procent duurder is geworden. Dat maandcijfer is het hoogste in tientallen jaren.

Ook voedsel werd flink duurder; in december lagen de prijzen gemiddeld 2,6 procent hoger dan een jaar eerder. In november lag dat cijfer nog op 1,1 procent. De stijging komt vooral doordat vlees, groenten en fruit duurder werden.

De inflatie in beeld:

Dat de inflatie oploopt, betekent dat de koopkracht van veel mensen onder druk staat. Zo stegen de cao-lonen afgelopen jaar met 2,1 procent, veel minder hard dus dan de prijsstijging.

Het inflatiecijfer betekent ook dat de huren dit jaar veel harder mogen stijgen. Huurbazen mogen de huren namelijk aanpassen op basis van het inflatiecijfer. In 2021 stegen de huren gemiddeld met 0,8 procent toen er een jaar ervoor sprake was van een inflatie van 1,3 procent.

Tijdelijk

Vrijdag publiceerde het Europees statistiekbureau Eurostat al dat de inflatie in de eurozone verder was opgelopen, naar 5 procent. In Nederland stegen de prijzen bovengemiddeld.

Economen zijn verdeeld over de vraag of de inflatie ook heel 2022 hoog blijft. Dat lijkt in ieder geval de eerste maanden van het nieuwe jaar het geval te zijn. De Europese Centrale Bank gaat er vooralsnog in zijn beleid vanuit dat de hoge inflatie tijdelijk is.

Hoe kan het dat prijzen zo door het dak gaan en wat kunnen we eraan doen? Dat legt NOS op 3 je uit in deze video:

Waarom alles duurder en duurder wordt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl