Winkelend publiek in Amsterdam half december ANP

Het leven was in december zo'n 6,4 procent duurder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), volgens de Europese rekenmethode. In november werd met deze rekenmethode nog een inflatie van 5,9 procent gemeten.

In de eurozone was de inflatie 5 procent, het hoogste percentage sinds het begin van de meting in 1997. Vorige maand was de inflatie in de eurozone 4,9 procent.

Sinds de zomer stijgt de inflatie. Vooral de energieprijzen stuwen de inflatie: de prijzen van gas, elektriciteit en brandstoffen zijn hard gestegen. Mensen die de afgelopen tijd een nieuw energiecontract moesten afsluiten hebben dat gemerkt. En ook aan de pomp betaalde je in december een stuk meer dan een jaar eerder.

Inflatie HICP

Daarmee ligt Nederland boven het gemiddelde in de eurozone. In Estland was de inflatie nog hoger; zo'n 12 procent. In Portugal (2,8 procent) en Malta (2,6 procent) was de inflatie lager.

In de eurozone waren vooral de energieprijzen verantwoordelijk voor de prijsstijging. Energie was in december 26 procent duurder dan een jaar eerder. Maar ook de prijzen van bijvoorbeeld voedsel, alcohol en tabak namen wat toe (3,2 procent).

Volgende week dinsdag publiceert het CBS de inflatie volgens de Nederlandse rekenmethode. Dat zal afwijken van dit percentage. In november was de inflatie in Nederland volgens de Europese rekenmethode bijvoorbeeld 5,9 procent, en volgens de Nederlandse rekenmethode 5,2 procent.

Volgende week dinsdag wordt ook meer duidelijk over wat, naast energie, in prijs is gestegen. In november was dat kleding en voedsel.

STER reclame