Getty Images

Ellen van Dijk en Chantal Blaak hebben zondagmiddag met hun Nederlandse ploeg Boels-Dolmans de wereldtitel ploegentijdrit veroverd. De Nederlandse formatie reed een gemiddelde van bijna 50 kilometer per uur en was daarmee 48,24 sneller dan de Duitse titelverdediger Canyon-SRAM.

Het brons was op bijna twee minuten (1.56,47) voor het Duitse Cervélo-Bigla.

Zoals verwacht was Ellen van Dijk de grote motor bij Nederlandse ploeg. In het eerste deel moest Boels nog 11 seconden toegeven op Canyon. In het vervolg was Boels-Dolmans echter oppermachtig. De winnende tijd van 48.41 was uiteindelijk ruim 48 seconden sneller dan de Duitse ploeg.

Voor Van Dijk is het al haar derde wereldtitel in de ploegentijdrit. In 2012 en 2013 was ze ook al de beste. Voor Blaak is het de tweede titel in deze discipline. In 2014 was zij de snelste met Specialized-Lululemon.

Afscheid in mineur Rabo-Liv

De andere Nederlandse formatie Rabo-Liv, met Anna van der Breggen, Roxanne Knetemann, Anouska Koster en Moniek Tenniglo, kende een ongelukkig afscheid van het peloton. De ploeg was in de strijd voor het podium, maar werd op slag kansloos voor het podium na een zware val van Anouska Koster.

Koster over de kop bij WK ploegentijdrit

De Nederlands kampioene op de weg reed zonder duidelijke reden in de hekken en ging vervolgens over de kop. Omdat Rabo-Liv op dat moment nog maar met vier van de zes rensters reed, was een topklassering onmogelijk.

Uiteindelijk werd Rabo-Liv geklasseerd als achtste en laatste op ruim zes minuten. De eerder geloste Anna van der Breggen maakte het viertal compleet.

Kirsten Wild, volgende week schaduwfavoriete in de wegwedstrijd, eindigde met haar Noorse formatie Hitec als zesde.

Slechts acht ploegen waren afgereisd naar Qatar om een gooi te doen naar de wereldtitel. De titelstrijd werd afgewerkt in een bloedhete en troosteloze omgeving en dat werd de UCI niet in dank afgenomen door diverse ploegen en rensters.

STER reclame