De vrees voor de extreem warme omstandigheden bij de WK wielrennen in Qatar blijkt gegrond. Anouska Koster werd vandaag tijdens de race bevangen door de hitte en kwam hard ten val. Ook de Duitse Mieke Kröger was helemaal van de kaart.

Kosters ploeggenoot Roxane Knetemann van Rabo-Liv was bijzonder boos. "De UCI heeft hier echt niet over nagedacht. Het slaat nergens op!"

"De hitte, het is gewoon niet te doen en zeker niet in een tijdrit. Het is net een sauna", foeterde ze na afloop van de ploegentijdrit tegen NOS-verslaggever Steven Dalebout. De thermometer in Qatar wees op dat moment 38 graden aan.

Olympisch wegkampioene Anna van der Breggen was er al bang voor dat een dergelijk incident zich zou voordoen. "Dit is een combinatie van vermoeidheid en de hitte. Als je ziet hoe Anouska eruit ziet, dan mogen we blij zijn dat ze nog over de finish is gekomen."

"Ik heb nog nooit eerder in zo'n hitte gereden", ging ze verder. "Een hele droge warmte. Je gaat tot het uiterste en wat er dan met je lichaam gebeurt, dat weet je niet."

Van der Breggen: val Koster door vermoeidheid en hitte

Ook bij de Boels-Dolmansploeg van Ellen van Dijk en Chantal Blaak, die wereldkampioen werd, ging het na afloop vooral over de hitte. "Ik denk niet dat dit verantwoord is", aldus Blaak.

"Zelfs je longen doen pijn", zei Blaak. "Na twintig minuten waren we al oververhit. Maar goed, wij zijn veilig over de streep en we hebben de wereldtitel. Dat was ons doel."

Van Dijk: "Je lichaam koelt niet meer af en je hartslag wordt hoger. Je krijgt een flinke klap."

STER reclame