NOS Sport

Ook Sluiter verliest van Bertens, maar niet met tennis

Ook Sluiter verliest van Bertens, maar niet met tennis

In 2004 kreeg hij op het Court Philippe-Chatrier een pak slag van Carlos Moya. Vandaag verliet Raemon Sluiter het centre court van Roland Garros met een veel beter gevoel na de sensationele winst van zijn pupil Kiki Bertens op Angelique Kerber.

"Waar ik bij Kiki het meest trots op ben, is dat ze de wedstrijd echt in is gegaan met de gedachte dat ze 'm kan winnen", laat de Rotterdammer weten. Maar moet een topsporter dat niet altijd denken?

"Weet je, het is heel moeilijk om twee dagen na het behalen van een WTA-titel (Bertens zegevierde in Nürnberg) te schakelen en tegen de nummer drie van de wereld te spelen. En ook nog op het Court Philippe-Chatrier. Dan kan je zeggen: je hebt niks te verliezen, maar ze dacht alleen maar aan winnen."

Een jaar geleden kreeg Bertens op Roland Garros te horen dat een gezwel in haar schildklier goedaardig was. Ze had lange tijd in onzekerheid geleefd, en die gevoelens van toen kwamen vandaag weer even naar boven. Ook bij Sluiter.

"Ze kreeg toen veel kritiek dat ze niet fit was en dat was ook zo", zegt hij. "Als iemand zoiets heeft en je hebt de neiging iets te gaan eten als je je niet lekker voelt, dan is dat heel logisch."

Drastisch besluit

Sluiter ging in september met Bertens samenwerken en samen namen ze niet veel later een drastisch besluit: het seizoen voortijdig beëindigen en het vizier richten op 2016.

"Ze was fysiek gewoon niet aan proftennis toe. Fysiek hebben we in november en december een enorme basis gelegd voor dit seizoen", aldus de oud-tennisser, die zijn pupil dit jaar ziet excelleren.

Raemon Sluiter verontschuldigt zich in 2004 bij het publiek op het centre court als hij maar zeven games heeft gewonnen tegen Carlos Moya

Wat heeft Sluiter eigenlijk nog meer toegevoegd aan het spel van Bertens? "Ik hamer op de dingen die ze zelf in de hand heeft. Die moet ze zo goed mogelijk doen. Het kan waaien en je tegenstander kan een wereldbal slaan. Accepteren. Hou je bezig met de uitvoering van je eigen punten."

Sluiter staat te boek als een grappenmaker. Hij zal toch ook wel voor ontspanning zorgen? "Zeker. Kiki is een gezellige meid, heel sociaal. Ze wil de hele tijd een dobbelspel spelen: papegaaien ofzo. Ik verlies iedere keer en dat doe ik niet expres om haar zelfvertrouwen te geven, haha."

Misschien maar goed ook, want zolang Bertens de potjes papegaaien van Sluiter blijft winnen, blijven haar resultaten op de tennisbaan toenemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl