Kruijswijk: denk dat ze mij serieuze als kandidaat zien

"Als Nibali en Valverde omkijken en ze zien mij in de roze trui, haken ze eerder af." Steven Kruijswijk is zelfverzekerd na zijn tweede plaats in de zestiende etappe van de Giro. 

"Dit is voor mij een goede situatie, ik pak opnieuw tijd op de concurrentie", lacht Kruijswijk die zijn positie in het algemeen klassement verstevigde. Zijn voorsprong op nummer twee Esteban Chaves is nu drie minuten. Alejandro Valverde staat op 3.23.

De Nederlander wordt voor de derde keer op rij tweede in de etappe. "Daar baal ik wel van. Ik wist dat het heel moeilijk ging worden om van Valverde te winnen. Ik had vandaag daarom wat minder verwachtingen, maar je moet het altijd proberen."

'Zenuwen' staat niet in Kruijswijks woordenboek

Kruijswijk werd op de eerste klim van de dag veel aangevallen, maar hij verzaakte geen moment. "Astana en Movistar zijn goede ploegen in de bergen, ze stuurden beide een mannetje vooruit. Maar ik word er niet zenuwachtig van. Als ik op de goede renners reageer, breken zij ook wel." 

"Op de eerste klim moest ik wel volle bak met al die aanvallen. Ze praten dan allemaal over bondgenoten en dat ze mij willen aanvallen, maar in de finale rijden ze allemaal voor hun eigen plekje. Zo lang als ik ze kan volgen, is het voor mij goed."

Dat Kruijswijk stapje voor stapje dichterbij de eindwinst komt, maakt hem niet overmoedig. "Ik denk dat ik een goede indruk maak en dat ze mij als een serieuze kandidaat zien", zegt de nuchtere Kruijswijk. "Ik moet tot zondag goed blijven."

De dagen aftellen

"Ik moet het nu van dag tot dag bekijken, dit was een lastige etappe. Morgen moet ik ook weer scherp zijn, ook al is het een sprintetappe. Ik laat zien dat ik het niveau heb en ben tevreden met de dag." 

STER reclame