Lotto-Jumbo

En zo staat er op de laatste rustdag in de Giro d'Italia plotseling een Nederlander bovenaan in het algemeen klassement. Nee, niet Tom Dumoulin maar Steven Kruijswijk. Mag hij ook volgende week zondag in Turijn nog de roze trui aantrekken? "Ja", denkt NOS-commentator Joris van den Berg.

Zaterdag greep Kruijswijk het roze met een indrukwekkende aanval in de koninginnenrit. Zondag bevestigde hij zijn status door zijn concurrenten op afstand te rijden in de klimtijdrit. "Of Kruijswijk de Giro gaat winnen? Ja. Als je kijkt hoe hij op de langere beklimmingen tekeergaat... Hij wordt er niet afgereden."

Het algemeen klassement van de Giro d'Italia na de vijftiende etappe NOS

De 28-jarige kopman van Lotto-Jumbo toont zich de meest constante factor in de voorbije twee weken. "Hij zit overal bovenop. Heeft heel zuinig gereden tot nu toe. Hij zit altijd in het spoor van Vincenzo Nibali en Alejandro Valverde. En de laatste dagen rijdt hij ze zelfs uit het wiel." 

Een grote ronde rijden is niet nieuw voor Kruijswijk, weet Van den Berg. Sterker, hij heeft een reputatie als diesel die vooral in de derde week tot zijn recht komt. "Hij weet inmiddels hoe hij het moet aanpakken. Reed al twee keer toptien in Italië. In 2011 was hij achtste, vorig jaar was hij zevende."

Kortom, de rossige Brabander uit Nuenen weet hoe hij zijn krachten het beste kan verdelen over drie weken. Maar het blijft oppassen. "Vanaf dinsdag is elke etappe verraderlijk."

'In het weekend gaat Nibali echt pieken'

"Dinsdag is een dag voor Valverde", vervolgt Van den Berg. "Hij is zó eerzuchtig. Hij zal zich er niet bij neerleggen dat de Giro zó voor hem eindigt. Hij gaat alles inzetten wat hij maar kan."

"Woensdag is een sprint en donderdag is voor de aanvallers. Maar er zit wel een col van de tweede categorie in de finale, met een gevaarlijke afdaling. En dan het weekend. Dan kan de topvijf nog volledig binnenstebuiten gekeerd worden. Het zou me niet verbazen als Nibali dan pas echt gaat pieken."

Toch veranderen die scenario's niets aan het eindresultaat. "Ik denk wel dat hij het volhoudt. Ook omdat de concurrentie niet fenomenaal is." Van den Berg doelt niet zozeer op de afwezigheid van Chris Froome, Nairo Quintana en Alberto Contador, maar wel op de aanwezige topfavorieten. "Nibali steekt ogenschijnlijk niet in de vorm die hij kan hebben. En Valverde is ook niet in topvorm."

Het is bovendien qua parcours een unieke kans voor de Nederlander, die niet te boek staat als een heel goede tijdrijder. En juist de vlakke tijdritten ontbreken in de slotweek. "Wil hij de Giro ooit winnen, dan is dit het moment. Dat geldt ook een beetje voor Esteban Chaves, al is hij nog drie jaar jonger dan Kruijswijk."

Janssen, Zoetemelk, Kruijswijk

Een Nederlander dus. Het kan wél? "Het zou uniek zijn. Nog nooit won een Nederlander de Giro. Jan Janssen en Joop Zoetemelk hebben de Tour en de Vuelta gewonnen. En dan is het dus Kruijswijk die dat duo aanvult. Een verrassing? Ja, dat wel." 

STER reclame