Breukink adviseert Kruijswijk: blijven eten

Erik Breukink weet hoe het is om de roze trui te dragen in de Giro d'Italia. De 52-jarige oud-renner verzamelde eind jaren tachtig acht roze truien. De huidige teammanager van Roompot is onder de indruk van de prestaties van Steven Kruijswijk in Italië.

"Hij heeft de afgelopen dagen laten zien dat hij de sterkste is. Dat is wel bijzonder", stelt Breukink. "Mannen als Nibali en Valverde waren de favorieten voor deze Giro. Maar die doen nu eigenlijk even niet mee. Zij zullen een heel andere tactiek moeten hanteren om er nog iets van te maken."

Volgens Breukink zijn er in de slotweek nog drie ritten die ertoe doen. Hij denkt dat het nog heel spannend gaat worden. "Kruijswijk gaat die spanning ook voelen. Een paar dagen in het roze rijden, de druk voelen van het moeten controleren. Er kunnen nog wel verrassende dingen gebeuren."

Steven Kruijswijk poseert met zijn roze trui op de rustdag van maandag AFP

Breukink eindigde in 1987 als derde in de Giro en een jaar later als tweede. In 1989 was de Nederlander heel dicht bij de eindzege, maar een hongerklop maakte dat jaar in de laatste dagen van de Giro een eind aan zijn sprookje. Opmerkelijk: Breukink verspeelde het roze in Corvara, de plaats waar Kruijswijk zaterdag zijn roze trui juist veroverde. 

Breukink viel uiteindelijk net naast het podium. Als ervaringsdeskundige heeft hij wel wat adviezen voor Kruijswijk. "Blijven eten", zegt Breukink. "Dat zijn van die kleine dingen waar je foutjes mee kan maken." Verder moet Kruijswijk proberen de rust te bewaren en zich niet te veel laten afleiden. "Doordat je in het roze rijdt, komt er van alles op je af. Hij moet van dag tot dag leven."

En als alles goed gaat, zit een Nederlandse eindzege in de Giro er dan in? "Het wordt tijd. De situatie waar hij nu in staat, is wel bijzonder kansrijk."

STER reclame