NOS Voetbal

Scheidsrechter Makkelie baalt van onterechte strafschop Ajax

Makkelie geeft fout in het voordeel van Ajax toe

Hij zag zo'n beetje als enige een strafschop in de tackle van FC Utrecht-speler Willem Janssen op Ajax-spits Arek Milik. Scheidsrechter Danny Makkelie bood Ajax aldus in de slotfase een buitenkansje, waardoor Milik een nederlaag voor de Amsterdammers kon afwenden.

Makkelie trok na afloop het boetekleed aan. Na het bekijken van de televisiebeelden erkende hij dat hij ernaast had gezeten. "Met deze kennis had ik geen strafschop gegeven."

Arbiter Danny Makkelie krijgt de volle laag van Utrecht-speler Willem Janssen nadat hij Ajax ten onrechte een strafschop heeft gegeven

Makkelie stond verkeerd bij het duel tussen Janssen en Milik. "Uit mijn positie links van het duel zie ik dat Janssen een tackle inzet en dat er contact is met de benen van Milik. Dat is wat ik zie, de bal is voor mij uit zicht. Op basis van dat contactmoment zie ik een strafschop en handel daarnaar."

Geen strafschop

Uit de tv-beelden is het Makkelie duidelijk geworden dat de Utrecht-verdediger de bal speelt en de benen van de Ajacied meeneemt. "Ik zie vanuit dat beeld, dat van rechts is genomen, dat hij eerst de bal speelt en met die kennis had ik geen strafschop gegeven."

Makkelie kreeg na afloop iedereen over zich heen. Zelfs Ajacieden gaven toe dat het geen strafschop was. "Natuurlijk voel ik me daar beroerd over. Ik zit niet te wachten op allerlei kritieken. Ik heb maar een taak en dat is de wedstrijd zo goed mogelijk leiden en dat niemand over de arbitrage praat na afloop. Helaas is dat nu anders."

Video-arbiter

Makkelie stelt dat een fout zoals vandaag onder de huidige omstandigheden bijna niet is te voorkomen. "Nee, tenzij ik aan de andere kant van het doel zou hebben gestaan. Nogmaals, vanuit mijn positie en met hetzelfde beeld zou ik de volgende keer weer een strafschop geven."

"Het enige dat zou kunnen helpen in de toekomst is de video-scheidsrechter. Maar het is makkelijk om daar nu naar te wijzen. Ik moet het nu zelf doen, samen met mijn team. Was er een video-scheidsrechter geweest, hadden we de strafschop wel kunnen corrigeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl